Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Eerste Nederlanders in Panama Papers bekendgemaakt

Het Financieele Dagblad en Trouw pakken vandaag opnieuw uit met onthullingen uit de Panama Papers, dit keer worden de eerste namen van Nederlanders die in de gelekte documenten genoemd worden onthuld. Onder meer Clarence Seedorf, de familie Van der Vorm (grondlegger van de Holland-Amerika Lijn), Mexx-oprichter Rattan Chadha, Volmac-oprichter Joop van Oosterom en Bram van der Kolk van Megaupload hebben en hielden er bedrijven in belastingparadijzen op na.

In het geval van Seedorf gaat het om een sponsordeal die na wat financiële hocus pocus opeens drie keer zoveel waard is. Wijlen Jos van der Vorm - voormalig lid van de Hoge Raad - wist meer dan 7,5 miljoen euro uit het zicht van de fiscus te houden. De kranten melden verder dat niet alleen honderden Nederlandse bedrijven hun geldstromen langs belastingparadijzen laten lopen, maar ook Nederlandse particulieren de weg naar Mossack Fonseca wisten te vinden.

Over enkele weken worden de namen van alle Nederlanders die in de gelekte documenten genoemd worden bekend gemaakt, maar enkele namen zijn nu al vrijgegeven omdat die volgens Trouw en het Financieele Dagblad journalistieke relevantie hebben.

Busschauffeurs Connexxion mogen staken van rechter

Buschauffeurs van Connexxion in Almere gaan dinsdagochtend staken. Dat meldt De Volkskrant.

Het vervoersbedrijf wilde de staking verbieden, maar die eis werd maandag door de rechtbank in Utrecht afgewezen. De staking is uitgeroepen door FNV en heeft als doel het verbeteren van de veiligheid van chauffeurs. Na een serie overvallen wil de vakbond dat in de toekomst niet meer contant kan worden betaald voor een plaatsbewijs.

De bizarre nieuwe wereld van de zzp’er

Per 1 mei werken zzp’ers niet meer met een VAR, maar met een modelcontract. Om de verwarring over deze nieuwe regelgeving weg te nemen stuurde staatssecretaris Wiebes alle Nederlandse zzp’ers een brief met antwoord op de meest gestelde vragen, maar volgens Mathijs Bouman, zzp’er bij RTL Z, is er nog steeds veel onduidelijkheid over de nieuwe wetgeving.

Bouman probeerde de nieuwe regels alvast uit en dat levert een tragikomisch filmpje op. Bouman heeft zijn eigen microfoon en printer meegenomen, want volgens het modelcontract mag hij geen gebruik maken van faciliteiten van zijn werkgever. De redactievergadering volgt hij vanachter glas, want alleen échte werknemers mogen daar volgens de nieuwe wetgeving bij aanwezig zijn. En aan het eind van het studiogesprek komt er nog even een invaller voor Bouman, want zzp’ers moeten volgens de nieuwe regels altijd hun werk uit handen kunnen geven.