Opinie

De Thuiskok: Deense fisk frikandeller

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Het is aan IKEA te danken dat, als we aan Scandinavië en eten denken, we gelijk zin krijgen in Zweedse gehaktballetjes. Maar daar zijn niet alle noordelijke buren het mee eens. De Denen zweren bijvoorbeeld bij frikadeller - niet die ongedefinieerde stukken gefrituurd vlees die wij in de snackbar bestellen, maar een soort platte gehaktbal van vis die wordt geserveerd met remouladesaus.

Hak de vis en ui in een blender tot een fijne puree. Voeg zout, bloem, ei, peper en bakpoeder toe, en giet er zoveel melk bij als het mengsel toelaat – het moet de substantie van cakebeslag hebben. Giet het beslag in een kom en zet deze 20 minuten in de koelkast. Roer intussen alle ingrediënten voor de remoulade door elkaar en zet de saus in de koelkast. Smelt de boter en olie in een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Vorm het vismengsel met twee grote koude lepels tot volle koekjes en leg die meteen in de pan. Door de koude lepels blijven de koekjes beter in model. Bak de koekjes 4-5 minuten aan elke kant, of tot ze gaar zijn. Kook of stoom de broccoliroosjes intussen 8-10 minuten, of tot ze beetgaar zijn. Serveer samen.