De clásico van Cruijff werd die van Cristiano

Het eerbetoon aan Johan Cruijff was groots voorafgaand aan el clásico. Maar Barcelona kon de voetbalheld niet eren met een overwinning, Real won met 2-1.

De hommage aan Johan Cruijff voorafgaand aan Barcelona - Real Madrid (1-2).
De hommage aan Johan Cruijff voorafgaand aan Barcelona - Real Madrid (1-2). Foto OLAF KRAAK/anp

De ‘clásico van Johan Cruijff’ eindigde in ‘de avond van Cristiano Ronaldo’. FC Barcelona slaagde er niet in om tijdens het competitietreffen met Real Madrid op het veld met sprankelend voetbal een eerbetoon te brengen aan het op 24 maart overleden clubicoon en incasseerde in Camp Nou een 2-1 nederlaag.

Zo zullen de Spaanse topclubs deze week met gemengde gevoelens beginnen aan de kwartfinales van de Champions League. Barcelona ontvangt dinsdag Atlético Madrid en Real Madrid speelt een dag later bij VfL Wolfsburg.

De klassieker tussen Barça en Real voelde als een reis door de tijd in het clubvoetbal. In de voorbereiding op de wedstrijd tussen de nummer één en drie van Spanje stond vrijwel alles in het teken van het overlijden van Cruijff. De beste Nederlandse voetballer ooit werd door velen in Catalonië gezien als de man die FC Barcelona veranderde van een tweederangsclub in een Europese grootmacht. Velen gaan zelfs zover dat ze de huidige successen van Barça nog steeds ten dele aan de legendarische nummer 14 toeschrijven. Barça-trainer Luis Enrique hoopte met een spectaculaire zege Cruijff te kunnen eren.

De hommage aan Cruijff vond echter alleen voorafgaand aan el clásico plaats. Een kwartier voor de wedstrijd werden in het uitverkochte Camp Nou beelden van El Flaco vertoond op de scoreborden. Cruijff kwam zo voor honderdduizend mensen weer tot leven. Hij was de held van de klassieker in februari 1974 toen FC Barcelona met 5-0 won in het Estadio Santiago Bernabéu van Real Madrid. Een overwinning waarvoor zelfs de Madrilenen 42 jaar geleden applaudisseerden.

Gràcies Johan

Cruijff speelde in totaal acht keer een klassieker met FC Barcelona tegen Real Madrid. Hij won er vier, speelde er twee gelijk en verloor twee keer. Maar zijn naam zal ook voor altijd verbonden blijven aan el clásico van 2 april 2016. De opkomst van beide elftallen was één van de indrukwekkendste momenten van de avond. Terwijl het Barça-lied uit de luidsprekers schalde, vormde het publiek met gekleurde velletjes papier een levend mozaïek. Gràcies Johan was te lezen in een muur van mensen. Dezelfde woorden hadden de spelers van Barcelona op hun shirt staan.

De dood van Cruijff had er zelfs toe geleid dat alle acht nog levende (ex-)voorzitters van Barcelona zij aan zij op de tribune zaten. Ze zullen zich geschaamd hebben voor enkele fans die met geschreeuw een minuut stilte voor Cruijff op botte wijze verstoorden. Scheidsrechter Alejandro José Hernández onderbrak dat eerbetoon al na een seconde of dertig. Direct daarna gaf hij het sein voor de aftrap van een modern voetbalgevecht anno 2016.

Pas na een minuut of twintig ontbrandde het duel met de eerste inschattingsfout van de scheidsrechter. Hernández verzuimde Real-verdediger Sergio Ramos zijn tweede gele kaart te geven toen die op de rand van het strafschopgebied Lionel Messi ten val bracht. Duizenden Barça-fans zwaaiden afkeurend met witte zakdoekjes op de tribunes. Alsof de Catalanen – zoals velen uit de tijd van Cruijff vaak beweerden – de arbitrage altijd tegen hebben in duels met Real Madrid. In de loop van de avond zou blijken dat dit geenszins het geval was.

FC Barcelona kwam in de 54ste minuut op een verdiende voorsprong door een rake kopbal van Gerard Piqué. Amper zes minuten later maakte de Franse spits Karim Benzema de gelijkmaker.

Het Barcelona van Luis Enrique slaagde er de tweede helft niet meer in om te domineren. Sterspeler Messi had geen wonderavond en kon het verschil niet maken. Real Madrid ging op zoek naar de overwinning en leek tien minuten voor tijd beloond te worden met een rake kopbal van Gareth Bale. De scheidsrechter keurde de treffer af omdat de aanvaller Jordi Alba in zijn rug duwde. Zelfs de opgeluchte aanhang van Barcelona zag die beslissing met verbazing aan.

In de tumultueuze slotfase, waarin Sergio Ramos alsnog met zijn tweede gele kaart van het veld werd gestuurd, besliste Ronaldo de wedstrijd in het voordeel van Real. Met nog zeven wedstrijden te spelen is het verschil met Barcelona daardoor teruggebracht tot zeven punten.

Wordt de titelstrijd, waar ook nummer twee Atlético met zes punten minder dan Barcelona in meedoet, zo nog spannend? Die kans lijkt klein. In de resterende duels treft Barcelona enkel nog middenmoters en degradatiekandidaten, ploegen waar doorgaans met minstens vier doelpunten verschil van wordt gewonnen. Real heeft een vergelijkbaar programma, maar treft nog nummer vier Villarreal. De spanning in de Spaanse competitie is slechts een beetje terug.

    • Koen Greven