China blokkeert The Economist

China blokkeert deze week The Economist wegens een kritisch coververhaal over president Xi Jinping. Het invloedrijke blad is online niet te vinden, ligt niet in de winkels en is ook niet te downloaden via de app.

Op de cover wordt e Chinese president getoond in een traditionele pose die sterk doet denken aan die van Mao Zedong. Het verhaal legt ook een link tussen Xi en de voormalige dictator; de „persoonlijkheidscultus” rond Xi zou een gevaar zijn voor de Chinese staat. Op Facebook plaatste The Economist bovendien een video bij het artikel, waarop Xi’s haarstukje afwaait.

De blokkade van The Economist past in een trend van strenger wordende censuur. In China treedt het binnenlandse veiligheidsapparaat steeds actiever op tegen ongewenste publicaties. Bloggers en uitgevers van kritische boeken worden hard aangepakt. Zelfs in Hongkong, een regio met een speciale, vrijere status, zijn journalisten en uitgevers van kritische boeken opgepakt en verdwenen.

Vorige maand bracht Xi een bezoek aan de drie belangrijkste massamedia: het Volksdagblad, staatspersbureau Xinhua en nationale omroep CCTV. Hij stelde dat alle media „absoluut loyaal” moeten zijn aan de richtlijnen van zijn regering.