Buschauffeurs Connexxion in Almere staken dinsdag

Connexxion was naar de rechter gestapt om de actie te verbieden, maar die gaf de vervoerder ongelijk.

Bussen van Connexxion.
Bussen van Connexxion. ANP / Lex van Lieshout

De buschauffeurs van Connexxion in Almere mogen dinsdagochtend staken. Dat heeft de rechtbank in Utrecht maandag in kort geding bepaald. De vervoerder was naar de rechter gestapt om de actie tegen te houden.

De chauffeurs willen van de gemeente toezeggingen over veiligheidsmaatregelen. Zo willen ze meer toezicht, zowel in de bussen als bij haltes. Daarmee willen ze zwartrijden en overvallen tegengaan. Aanleiding voor de rechtszaak is een reeks geweldsincidenten in bussen in Almere. Zo’n veertig buschauffeurs leggen het werk stil, aldus FNV Streekvervoer.

De staking begint bij aanvang van de dienstregeling om 4.30 uur en loopt tot 9.30 uur. Een woordvoerder van Connexxion laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn over de uitspraak. “We hadden kort geding aangespannen in belang van de reiziger. Het zal tot 11. 00 uur duren voordat verkeer weer helemaal op gang is.”

    • Liza van Lonkhuyzen