Belastingdiensten doen onderzoek naar Panama Papers

De Belastingdienst in Nederland gaat “de voor Nederland relevante informatie onderzoeken”, aldus Financiën.

Het logo van de juridische advieskantoor Mossack Fonseca in Panama.
Het logo van de juridische advieskantoor Mossack Fonseca in Panama. Rodrigo Arangua/AFP

Belastingdiensten in verschillende landen hebben een onderzoek ingesteld naar aanleiding van de onthullingen in de Panama Papers. De Belastingdienst in Nederland gaat “de voor Nederland relevante informatie onderzoeken”, aldus een verklaring van het ministerie van Financiën maandagmiddag.

Eerder kondigden fiscale autoriteiten in Australië, België en Nieuw-Zeeland al aan dat zij gaan bekijken of uit de gelekte interne administratie van het juridische advieskantoor Mossack Fonseca blijkt dat burgers en bedrijven in het land zich schuldig hebben gemaakt aan belastingontduiking.

Uit de gegevens blijkt dat diverse kopstukken uit de internationale politiek geld wegsluizen naar belastingparadijzen. De 11,5 miljoen documenten kwamen in handen van de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. Die deelde de data met de Amerikaanse onderzoeksjournalistieke organisatie International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), waarna 376 journalisten uit 76 landen zich bezighielden met dit project. In Nederland zijn Trouw en het Financieele Dagblad betrokken. Sinds zondag publiceren zij materiaal uit database.

De constructies verklaard (in het Duits):

Nederlandse brievenbusfirma’s

Uit het onderzoek komen ook Nederlandse brievenbusfirma’s naar voren. Het gaat om Torneos & Traffic Sports Marketing en TyC International. Zij hebben in totaal meer dan 160 miljoen dollar betaald aan sportmarketingbedrijven die televisierechten verhandelen. Later deze week volgen nog meer onthullingen over Nederlandse bedrijven.

De Belastingdienst zegt “actief” te gaan kijken of er in de publicaties gegevens te vinden zijn die kunnen worden ingezet voor de belastingheffing. “Wij zijn natuurlijk altijd benieuwd of mensen belasting hebben ontdoken, daar zijn we voor opgericht”, liet Belastingdienst-directeur Van der Meer maandagochtend weten op Radio 1.

Het ministerie van Financiën meldt verder dat de Nederlandsche Bank, die toezicht houdt op trustkantoren, de onthullingen uit Panama Papers meeneemt in een al lopend onderzoek naar het risico op witwassen in het betaalde voetbal. De uitkomsten van dit onderzoek worden over een paar maanden verwacht.

Het GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren gaat vragen stellen over de zaak aan minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA):

Twitter avatar GroenLiesbeth Liesbeth v Tongeren Heb hier vragen over aangemeld voor Dijsselbloem. https://t.co/0PFZs14uf0

België

Naar aanleiding van de eerste onthullingen heeft de Belgische minister van Financiën Johan van Overtveldt de Bijzondere Belastinginspectie gevraagd de gegevens te onderzoeken, zo meldt persbureau Belga. Ongeveer 730 Belgen zouden via Mossack Fonseca bedrijven hebben opgericht in elf belastingparadijzen. Volgens een woordvoerder van de bewindspersoon richt het onderzoek zich in eerste instantie op het achterhalen van de identiteit van betrokken personen of bedrijven.

In Australië zijn inmiddels achthonderd individuele belastingbetalers geïdentificeerd door de fiscale autoriteiten. “We hebben 120 mensen kunnen linken aan een verwant offshorebedrijf in Hong Kong”, staat in een verklaring. “Sommige zaken worden ook voorgelegd aan het team Serieuze Financiële Criminaliteit.” De fiscus in Nieuw-Zeeland kijkt eveneens naar informatie over burgers die via Mossack Fonseca regelingen hebben getroffen, meldt Reuters.

“We zijn gehackt”

Medeoprichter Ramón Fonseca van het Panamese advieskantoor erkende in een interview met de Panamese tv-zender TVN dat de gelekte informatie gedeeltelijk afkomstig is uit zijn kantoor. “We zijn gehackt”, verklaarde hij. “Dit is een misdrijf.” Volgens Fonseca houdt zijn organisatie zich bezig met het maken van “juridische structuren voor tussenpersonen” zoals banken, advocaten en accountants.

Fonseca zegt in een gesprek met persbureau Reuters dat zijn kantoor meer dan 240.000 bedrijven heeft opgericht. “Een overgrote meerderheid daarvan wordt gebruikt voor legale doeleinden. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de handelingen van een bedrijf dat wij hebben opgezet.”

De president van Panama Juan Carlos Varela stelt dat zijn land zal meewerken aan elk juridisch onderzoek dat voortkomt uit de lek van bedrijfsgegevens:

“We hebben als overheid een zero-tolerancebeleid voor alle ongeoorloofde activiteiten in de financiële industrie in Panama.”