50 tinten onverkoopbaar

In juli 2012 vestigde E.L. James nog een Brits record met Fifty Shades of Grey, het eerste deel van haar erotische trilogie. Binnen elf weken verkocht ze er meer dan een miljoen paperback-exemplaren van. Een kleine vier jaar later blijken haar boeken onverkoopbaar.

Phil Broadhurst, manager van een charityshop in Swansea in Wales, klaagt op Facebook over een overdosis mommy porn. „We waarderen al uw donaties”, schrijft hij, „maar minder Vijftig Tinten en meer lp’s uit de jaren zestig en zeventig zou fijn zijn.”

Nieuw is de klacht niet. Ook in september 2013 wezen eigenaars van Britse liefdadigheidswinkels op de duizenden onverkoopbare exemplaren van Vijftig-Tinten-titels in hun opslag. Bijkomend probleem: de boeken waren niet te recyclen, omdat ze zijn ingelijmd. De Facebookpagina, ‘50 Ways to Kill 50 Shades of Grey’, bood creatieve manieren aan om van de boeken af te komen.

Andere liefdadigheidsprojecten delen de klacht niet. De eigenaar van een boekhandel in Kent geeft aan dat daar met name thrillerschrijvers worden gedoneerd: Lee Child, Karin Slaughter. „We leven hier in een rustig dorpje.”

    • Roderick Nieuwenhuis