45 kilo munitie gevonden in huis Anis B.

Het gaat onder meer om kogels die kunnen worden gebruikt voor kalasjnikovs.

Agenten op de hoek van de Gerrit van de Lindestraat en Van Oosterzeestraat in Rotterdam-West. ANP / Marten van Dijl

De politie heeft ongeveer 45 kilo munitie gevonden in het appartement in Rotterdam-West waar de opgepakte terreurverdachte Anis B. verbleef. De 32-jarige Fransman werd vorige week zondag gearresteerd, naast drie Algerijnen.

Het gaat onder meer om kogels van het kaliber 7.62, die kunnen worden gebruikt voor kalasjnikovs. Dat meldt een woordvoerder van het OM.

B. verbleef in een appartement aan de Burgemeester Meineszstraat. Eerder werd al bekend dat bij de inval geld, drugs en munitie werden gevonden, maar geen wapens of explosieven.

‘Kompaan van Reda Kriket’

Frankrijk had om de arrestatie van B. gevraagd en wil dat hij wordt uitgeleverd. Het land verdenkt B. van het voorbereiden van een terroristische aanval. Hij zou een kompaan zijn van de onlangs in Frankrijk gearresteerde Reda Kriket (34), die de aanslagen in Parijs mede zou hebben beraamd. Kriket wordt ook verdacht van het plannen van een nieuwe aanslag. In zijn huis werden volgens Reuters een veel wapens, chemicaliën waarmee bommen gemaakt kunnen worden, valse paspoorten en computers met daarop informatie over het maken van bommen gevonden.

Vorige week dinsdag is B. voorgeleid aan de officier van justitie in Amsterdam. Binnen zestig dagen beslist de rechtbank of hij wordt uitgeleverd. Van de drie Algerijnen is er inmiddels één vrijgelaten. Eén van hen is aangehouden omdat B. in zijn huis verbleef. De twee die nog in voorarrest zitten, worden naar alle waarschijnlijkheid niet aan Frankrijk uitgeleverd.

Zaterdag werd ook een 33-jarige Belg opgepakt die in verband wordt gebracht met Kriket. Van hem werden alleen zijn initialen Y.A. vrijgegeven.

    • Liza van Lonkhuyzen