brieven

We zijn geschokt

Oekraïne kan ons natuurlijk niets schelen, zeggen de initiators van het referendum (NRC, 31/3). Even hoopten wij dat het een heel erg zieke 1-aprilgrap was, maar helaas, de voorzitter van het burgerinitiatief referendum Oekraïne meent dit echt. De oprichters van het Burgercomité hebben maar één doel. De Europese Unie kapotmaken, of Nederland uit de EU drijven. Wij zijn diep geschokt door zoveel opportunistisch cynisme. Tot we dit lazen, twijfelden we nog of we moesten gaan stemmen. Nu weten we het. We gaan en stemmen volmondig ‘ja’. Voor het handelsverdrag en voor de parlementaire democratie. Want in tegenstelling tot de bedenkers van het referendum, hebben we vertrouwen in de parlementaire democratie en vertrouwen in een positieve grondhouding ten aanzien van Europa. En we gaan vooral ‘ja’ stemmen om al die idealistische jonge Oekraïeners, die geloven in democratie en die zo enthousiast campagne hebben gevoerd een hart onder de riem te steken.

Amsterdam

Referendum 2

De aap uit de mouw

Dank voor het interview met het Burgercomité EU in de krant van afgelopen donderdag. Nu is het tenminste duidelijk wat een nee-stem betekent.

Wat voor historicus moet je zijn om na meer dan zeventig jaar vrede en welvaart Europa te karakteriseren als „Het doet nu erg denken aan de Sovjet-Unie”? En dan tegelijkertijd rustig de versie van Vladimir Poetin voor wat betreft [annexatie van] de Krim overnemen.

Van alle grote problemen horen we voortdurend dat ze alleen in Europees verband – bij gebrek aan een mondiaal verband – zijn op te lossen. En dan wordt hier doodgemoedereerd geroepen dat we weer terug moeten naar de nationale staten.

Duidelijk: ook met een opkomst onder de dertig procent moet er een ja-meerderheid komen op 6 april.

Adriaan Deurloo, Amsterdam

    • Adriaan Deurloo Amsterdam
    • Edith D. de Leeuw
    • Joop Hox