‘Willem Holleeder investeerde in drugshandel’

Verklaringen van Heinekenontvoerder op internet, OM stelt onderzoek in.

Willem Holleeder komt op archiefbeeld aan bij de rechtbank van Haarlem.
Willem Holleeder komt op archiefbeeld aan bij de rechtbank van Haarlem. Foro: Robin van Lonkhuijsen/ANP

Willem Holleeder heeft de periode voor zijn arrestatie eind 2014 geld geïnvesteerd in de drugshandel. Dat blijkt uit de verklaringen van de Heinekenontvoerder die dit weekend zijn gepubliceerd op de website Vlinderscrime.

Volgens Holleeder investeerde hij geld bij Lucas Boom, een vriend van Holleeder die in de zomer van 2015 is geliquideerd.

Holleeder beschuldigt zijn zussen Astrid en Sonja in zijn verklaringen van betrokkenheid bij het vervoeren en bewaren van geld dat Holleeder met drugshandel verdiende. Sonja zou geld van Holleeder naar Lucas Boom hebben gebracht. Dat geld werd volgens Willem Holleeder bewaard in “de geheime berging” van zijn andere zus Astrid. Hij zegt niet precies te weten hoe zijn zussen dat deden.

lucasboom_
Een fragment uit de verklaringen van Holleeder, over Lucas Boom.

Belastende verklaringen

Astrid en Sonja Holleeder hebben belastende verklaringen afgelegd over de betrokkenheid van hun broer bij liquidaties in de onderwereld. Volgens zijn zussen was Holleeder onder andere de opdrachtgever van de moord op zijn zwager Cor van Hout. Cor en Sonja hebben lange tijd een relatie gehad en kregen samen twee kinderen. Holleeder heeft de verklaringen afgelegd in het lopende onderzoek naar zijn betrokkenheid bij liquidaties.

Lees ook: ‘Mijn broer Willem Holleeder is een psychopaat’, over de verklaringen van Astrid en Sonja Holleeder tegen hun broer

Het Openbaar Ministerie ziet hem als de opdrachtgever van 5 onderwereldmoorden. De verklaringen van zijn zussen en ex-vriendin Sandra Klepper zijn als bewijsmateriaal toegevoegd aan dat dossier. Holleeder suggereert dat zijn zus Astrid die verklaringen heeft geregisseerd. Als hem een citaat van Sandra Klepper wordt voorgehouden zegt hij: “Volgens mij is dat weer een verklaring die door Astrid in elkaar is gezet. Dat kan niet anders.”

Glas ijs

Holleeder stelt ook dat zijn zus Astrid een hoog contact had bij Justitie. Volgens Holleeder heeft zijn zus Astrid gevraagd of Willem een verklaring wilde afleggen tegen een andere crimineel: Danny K. “Ik heb haar gezegd dat ze ermee op moest houden en ze zich op glad ijs bevond. Ook heb gezegd dat ik niets te vertellen had.” Willem Holleeder suggereert dat Astrid een speciale telefoon had waarmee zij “een-op-een” kon bellen met haar contact bij Justitie.

dannyk_
Een fragment uit de verklaringen van Holleeder, over Danny K.

‘Osdorp eerst’

Holleeder ontkent iedere betrokkenheid bij de strafbare feiten waarvan hij wordt verdacht. Zo zegt hij bijvoorbeeld dat hij kroongetuige Peter La S. niet kent en ontmoetingen met hem nooit hebben plaatsgevonden. Peter la S. heeft verklaard dat hij tijdens een ontmoeting op het Gelderlandplein Holleeder hoorde zeggen “Osdorp eerst”. Volgens kroongetuige La S. doelde Holleeder daarmee op de moord op Kees Houtman in november 2005. Houtman woonde in Osdorp en is naar eigen zeggen afgeperst door Holleeder.

Holleeder is voor die afpersing in 2007 veroordeeld. Die veroordeling is in 2009 door het gerechtshof bekrachtigd maar Holleeder ontkent nog altijd zijn betrokkenheid bij die feiten. Ook als het bijvoorbeeld gaat om ontmoetingen waarover door verschillende getuigen verklaringen zijn afgelegd, blijft Holleeder volhouden dat die niet hebben plaatsgehad.

De advocaat van Astrid en Sonja Holleeder was vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar. Holleeders advocaat Stijn Franken laat via de Volkskrant weten dat hij het betreurt dat de verklaringen van zijn cliënt zijn uitgelekt. Delen uit het strafdossier tegen Holleeder zijn onlangs verspreid onder de verdachten in het liquidatieproces Passage. Dat gaat deel over dezelfde moorden waarvan Holleeder wordt verdacht.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie noemt het ernstig dat de verklaringen van Holleeder zijn uitgelekt. “In de praktijk blijkt het moeilijk om een lek te vinden maar we stellen toch een onderzoek in”, aldus de woordvoerder.

    • Jan Meeus