Wereldkampioen Sagan wint 100ste Ronde van Vlaanderen

De Zwitser Fabian Cancellera eindigde als tweede. De Belg Sep Vanmarcke als derde.

Foto Eric Lalmand/ AFP

Het is ongetwijfeld de mooiste overwinning voor de Slowaakse wielrenner. Wereldkampioen Peter Sagan heeft op zondag de 100ste editie van de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Zwitser Fabian Cancellera, die zijn laatste Ronde reed, werd tweede, de Belg Sep Vanmarcke eindigde als derde.

De laatste wereldkampioen die de Ronde won was de Belg Tom Boonen in 2006.

Sterkste renner wint

Op indrukwekkende wijze won de kopman van Tinkoff een van de mooiste wielerklassiekers. Op de laatste klim op de Paterberg liet Sagan, op 13 kilometer van de meet, zijn medevluchter Vanmarcke achter. De Belg van LottoNL-Jumbo kreeg gezelschap van Fabian Cancellara, maar Sagan hield vooraan stand. Na 225 kilometer had Sagan energie over om na de finishlijn nog een wheelie te maken.

Sagan behoort tot de grootste sterren van het peleton, hij grossierde vooral in tweede plaatsen, maar is nu in bloedvorm. Vorig week won hij in zijn regenboogtrui, die hij mag dragen als wereldkampioen, ook al Gent-Wevelgem.

    • Huib de Zeeuw