Van Praag wil miljoenen terug van FIFA na uitspraak Blatter

Blatter zei namelijk dat de poging van Nederland en België om het WK van 2018 binnen te halen “kansloos” was.

Michael van Praag
Michael van Praag Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

KNVB-voorzitter Michael van Praag wil de elf miljoen euro die Nederland en België investeerden in de campagne om het WK van 2018 binnen te halen terug, zo zei hij zondag tegen de NOS. Van Praag wil geld van de FIFA zien, omdat voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter vrijdag tegenover de omroep liet weten dat de poging van beide landen om samen het WK voetbal van 2018 binnen te halen, “op voorhand kansloos was”.

“Jullie hadden geen kans, omdat jullie een dubbele kandidatuur hadden”, beweerde Blatter, die eind februari bij de wereldvoetbalbond werd opgevolgd door Gianni Infantino. Volgens Van Praag is het nu de vraag of de Zwitser in die tijd “malende” aan het worden was of dat de KNVB is misleid:

“Als er van misleiding sprake is, zullen wij maatregelen nemen tegen de FIFA. Dan vragen we zeker ook het geld terug.”

Tegenstrijdig

Nederland en België hadden tijdens het campagne voeren concurrentie van Engeland, Rusland en een gezamenlijk bid van Spanje en Portugal. In december 2010 werd duidelijk dat het uitvoerend comité van de FIFA de organisatie toewees aan Rusland.

Vrijdag liet Blatter tegenover de NOS weten dat na het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea al duidelijk was dat het mondiale toernooi nooit meer in twee landen zou worden gehouden.

“Dat wist men, omdat we dat na 2002 besloten hadden. Niet meer een dubbele kandidatuur. Ook Spanje en Portugal hadden geen kans.”

De uitspraken van de Zwitser staan in contrast met wat hij voor de verkiezing in 2010 zei. Toen noemde hij de stap van Nederland en België om gezamenlijk een bid uit te brengen op het WK van 2018 nog “sympathiek” en vond hij het “prachtig”, dat kleine landen zo proberen een WK binnen te halen.

    • Maarten Back