‘Syrisch regeringsleger herovert ook al-Qaryatain op IS’

De herovering van Palmyra en al-Qaryatain toont dat Islamitische Staat de afgelopen maanden verzwakt is.

Syrische regeringstroepen bij een auto met afbeeldingen van Assad en Poetin. Foto Pavel Golovkin / AP

Het Syrische leger van president Assad heeft het strategische stadje al-Qaryatain op de terreurgroep Islamitische Staat heroverd. Dat meldt persbureau Reuters op basis van berichtgeving van de Syrische staatstelevisie. Volgens persbureau AP werd de verovering gesteund door Russische luchtaanvallen.

Volgens het lokale netwerk van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn gevechten nog bezig in het oosten van de stad. Staatspersbureau SANA meldt dat het regeringsleger momenteel bommen onschadelijk maakt in al-Qaryatain.

Al-Qaryatain ligt vlakbij Palmyra, dat een week geleden op IS werd heroverd, ook met hulp van de Russen. De herovering van Palmyra en al-Qaryatain toont dat IS de afgelopen maanden verzwakt is en steeds meer moeite heeft om zijn territorium te behouden.

Honderden ontvoerd

Toen IS al-Qaryatain in augustus innam, ontvoerde het meer dan tweehonderd burgers, onder wie veel christenen. Voor de Syrische burgeroorlog, die nu vijf jaar duurt, woonden er naar schatting 18.000 mensen, van wie enkele duizenden katholieken en christenen.

Een paar weken na de inname van al-Qaryatain vernietigde IS er een katholiek klooster uit de vijfde eeuw. De befaamde tempel van Baal Shamin in Palmyra werd een paar dagen daarna door een lading explosieven zwaar beschadigd. Bij de herovering van Palmyra bleek dat verschillende archeologische vindplaatsen waarvoor werd gevreesd nog intact zijn.

Al-Qaryatain is strategisch gelegen doordat het dicht bij een weg ligt die Palmyra verbindt met de Qalamoun-bergen langs de grens met Libanon.

Momenteel is er een staakt-het-vuren van kracht tussen het regeringsleger en de rebellengroepen waardoor Assad zich beter kan concentreren op de strijd tegen IS.

Al-Qaryatain:

    • Menno Sedee