Rosberg grijpt de macht, nette zesde plaats voor Verstappen

Verstappen gokte, maar ‘verloor’ vanavond in Bahrein. Hij lag knap vierde, maar zijn banden hielden het niet.

Nico Rosberg tijdens de avondrace in Bahrein op weg naar zijn tweede seizoenszege. Foto AP / Luca Bruno

Max Verstappen gokte, maar ‘verloor’ vanavond in Bahrein. Tijdens de tweede grand prix van het seizoen lag hij knap vierde, maar zijn banden hielden het niet. Nico Rosberg pakte opnieuw de zege.

Voorlopig scoort Rosberg (Mercedes) maximaal nadat ook de openingsrace twee weken geleden in Melbourne relatief eenvoudig naar de Duitser ging. Na twee seizoenen waarin teamgenoot Lewis Hamilton ervandoor ging met de wereldtitel ligt de machtsverhouding voorlopig even anders. En dat mag Hamilton met name zichzelf verwijten: net als in Australië verkwanselde hij in Bahrein zijn pole position, raakte verzeild in een botsing en verloor daarmee uitzicht op de eindzege.

Zoals vrijwel altijd wist Rosberg met zo’n kans wel raad. Hij leidde de race soeverein, constant gevolgd door Kimi Raikkonen. De Fin kon in zijn Ferrari volgen, zij het op door Rosberg gedicteerde afstand. Mercedes probeerde met een alternatieve pitstopstrategie Hamilton nog wel voorbij Raikkonen te krijgen, maar de Brit moest uiteindelijk genoegen nemen met de minste plek op het podium.

De laatste vijf grands prix - drie in 2015 en twee dit seizoen - zijn nu een prooi geweest voor Nico Rosberg. Lewis Hamilton heeft nu sinds het binnenhalen van zijn derde wereldtitel in oktober geen race meer gewonnen.

Verstappen weer de oude

De race van Max Verstappen verliep een stuk netter dan twee weken geleden: geen gepruts bij pitstops en een karakteristieke race vol inhaalacties en sterke rondetijden. Achter de Mercedesen en de Ferrari van Raikkonen had hij het eigenlijk niet beter kunnen doen, ware het niet dat het voor Toro Rosso wel iets is om achter de oren te krabben dat het debuterende Haas met Romain Grosjean vóór Verstappen finishte, net als in Australië.

Tien ronden voor het einde lag Verstappen heel knap vierde dankzij een gewaagde keuze om maar twee keer de pit op te zoeken. Uiteindelijk bleek dat geen haalbare strategie en moest hij toch nog een keer naar binnen. Op een circuit dat de wagen van Verstappen niet echt ligt, is de Nederlander tevreden met een uiteindelijke zesde plek, zei hij tegen Ziggo Sport:

“Het was een toprace, veel actie. En dan als 6e finishen: een topresultaat. Bij de start verloor ik wat plaatsen maar het eerste deel van de race kon ik veel goedmaken. De pitstops waren vandaag weer goed, het team deed het prima. Ik denk dat we de race hadden kunnen uitrijden op mijn tweede setje banden, maar dan had ik op het eind vrijwel geen grip meer gehad. Na de extra pitstop kon ik Massa nog pakken, en Grosjean bijna.”

Verstappen dus weer positief in beeld met zijn inhaalmanoeuvres, anderzijds was het debuut van de Belg Stoffel Vandoorne indrukwekkend. In zijn McLaren, invallend voor de geblesseerde Fernando Alonso, pakte hij met een 10e plaats direct een WK-punt. “Ik kan heel tevreden zijn over mijn debuut. Ik wilde vooral geen fouten maken en als je dan naar huis kunt met een punt dan is dat een bonus.”

Race report: de bepalende momenten van de race

De grand prix van Bahrein op het Bahrain International Circuit wordt verreden over 57 ronden. Wereldkampioen Lewis Hamilton (Mercedes) start van pole met teammaat, en winnaar van de eerste race dit seizoen, Nico Rosberg naast hem. Max Verstappen start als tiende.

 • De start verloopt flink chaotisch. In de opwarmronde valt Sebastian Vettel al uit wanneer zijn Ferrari spectaculair de geest geeft. Polesitter Hamilton verknalt net als in Australië zijn goede uitgangspositie en heeft dan in bocht 1 een aanrijding met Valtteri Bottas (Williams). Rosberg profiteert, Hamilton valt terug naar de achtste plaats.

  Ook Verstappen verliest wat posities nadat teamgenoot Carlos Sainz het hem niet makkelijk maakt in de eerste bochten.

 • De eerste tien ronden zitten erop en Hamilton heeft zich teruggeknokt naar P3. Rosberg leidt comfortabel met 13 sec op Raikkonen (Ferrari)> Hamilton op 2,5 sec van de Fin. Bottas krijgt ondertussen een tijdstraf voor het veroorzaken van de aanrijding met Hamilton. Verstappen is dankzij wat vroege pitstops van anderen momenteel vijfde; geflatteerd.
 • Ronde 15 en alle coureurs binnen geweest voor een eerste pitstop. Rosberg leidt nog steeds voor Raikkonen (+11 sec), die sterk rijdt vandaag en voorlopig stevig P2 in handen heeft. Dan is het Daniel Ricciardo (Redbull, +17s) gevolgd door Hamilton (+18s). Verstappen op P8 met achter zich knap de debuterende Belg Stoffel Vandoorne (McLaren).
 • Op een derde van de race hebben we vier uitvallers: Vettel, Jolyon Palmer (Renault), Jenson Button (McLaren) en Esteban Gutiérrez (Haas). Laatstgenoemde ziet zijn teammaat Romain Grosjean gewoon op de 5e plek rondrijden: een zeer indrukwekkende prestatie van het nieuwe team. Verstappen naar P6 inmiddels, Vandoorne op P8.
  Twitter avatar GvanderGarde Giedo van der Garde Although the season just started, already impressed by @RGrosjean performances for @HaasF1Team. #BahrainGP @ZiggoSport
 • De uitgekiende inhaalmanoeuvre van Max Verstappen op Felipe Massa (Williams), die na de start toch echt derde lag, kan alom op goedkeuring rekenen, onder meer van Nigel Mansell, wereldkampioen in 1992:
  Twitter avatar nigelmansell Nigel Mansell CBE Max driving very well and clean really good move on Williams
  Twitter avatar wtf1couk WTF1 He’s not close enough to pass. Wait, it’s @Max33Verstappen, yes he is. #F1

 • We zijn halverwege en het sprookje van Haas en Grosjean duurt voort: 4e plek nu nadat ook Ricciardo eraan is.

  En verder gebeurt er weinig, eigenlijk. Verstappen binnen voor z’n tweede stop, zelfde geldt voor Vandoorne. Rosberg leidt, Raikkonen op 15 sec en Hamilton weer 8,5 daar achter.

 • Ronde 33 en tweede serie pitstops achter de rug. Mercedes probeert Hamilton voorbij Raikkonen te krijgen door de ‘zachtste’ band te monteren.
  Twitter avatar Jamesallenonf1 James Allen Mercedes challenge Ferrari by putting supersofts on. Raikkonen reacts, which is what Mercedes wanted #F1 #BahrainGP ROS also on them

  Rosberg leidt nog steeds. Hamilton nu nog maar 3,5 sec achter Raikkonen: was 8,5. Verstappen 6e na een inhaalactie op Daniil Kvyat (Red Bull) nadat hij eerder samen met Grosjean Bottas al door de mangel haalde. Vandoorne nu 8e.

 • Nog 20 ronden en Ferrari neemt een alternatieve pitstopstrategie. Raikkonen voor de laatste keer binnen, rosberg volgt niet veel later. Hamilton blijft nog buiten en leidt nu even de race.
 • Het heeft niet gewerkt. Sterker nog, Raikkonen zit dichter op Rosberg dan Hamilton op Raikkonen. Veel interessanter is Max Verstappen nu: hij ligt vierde dankzij een zuinige twee-stopstrategie, waar de rest van het veld drie keer is binnengekomen. De leeftijd van zijn banden laat zich echter wel voelen en Ricciardo jaagt hem op.
 • Laatste tien ronden en de gok om het met twee stops te doen betaalt zich niet uit voor Max. Hij moet toch nog een keer binnenkomen en valt terug naar de 7e plek.
 • Max naar de 6e plek! Na die extra stop leek 7e het hoogst haalbare maar de verse banden doen Verstappen goed en hij rekent Massa in.
 • FINISH: Rosberg wint de grand prix van Bahrein, gevolgd door Raikkonen en Hamilton. Max Verstappen 6e, achter Grosjean. Vandoorne pakt een punt met een 10e plek.

Uitslag grand prix van Bahrein:

1. Nico Rosberg (Mercedes) 57 ronden
2. Kimi Raikkonen (Ferrari) +10,3 sec
3. Lewis Hamilton (Mercedes) +30,2
4. Daniel Ricciardo (Red Bull) +62,5
5. Romain Grosjean (Haas) +78,3
6. MAX VERSTAPPEN (Toro Rosso) +80,9
7. Daniil Kvyat (Red Bull) +1 ronde
8. Felipe Massa (Williams) +1 ronde
9. Valtteri Bottas (Williams) +1 ronde
10. Stoffel Vandoorne (McLaren) +1 ronde

Stand in het WK na 2 van de 21 races:

1. Nico Rosberg 50 pnt
2. Lewis Hamilton 33 (+15)
3. Daniel Ricciardo 24 (+12)

8. MAX VERSTAPPEN 9 (+8)

  • Jules Seegers