Onderzoek na groot Brits dopingschandaal

Een arts gaf in een undercoveractie van ‘The Sunday Times’ toe 150 sporters doping te hebben gegeven.

Een onderzoeker doet een dopingtest in Londen.
Een onderzoeker doet een dopingtest in Londen. Foto Sang Tan / AP

De Britse minister van Cultuur, Media en Sport John Whittingdale heeft een onderzoek ingesteld na de onthulling van een dopingschandaal door The Sunday Times. Daarin geeft een arts aan undercoverjournalisten toe meer dan 150 sporters, onder wie voetballers in de Premier League, te hebben voorzien van verboden middelen.

Volgens de krant gaf arts Mark Bonar onder meer epo en steroïden aan een Britse cricketspeler, Britse Tour de France-renners, een Brits bokskampioen, tennissers en voetballers. Bonar behandelde de sporters in de afgelopen zes jaar. Beelden van de undercoveractie zijn op Facebook gezet.

The Sunday Times filmde Bonar in het geheim terwijl hij verboden middelen voorschreef aan een atleet. Vervolgens zou Bonar hebben verteld over andere sporters die hij heeft behandeld.

Ontkenning

De bekentenis van de arts kon niet met andere bewijzen gestaafd worden. Bonar zelf ontkent in de krant dat hij niet volgens de regels heeft gehandeld:

“Dat enkelen van mijn cliënten topsporters zijn, is irrelevant. Als hun bloedwaarden gebreken vertonen, dan zal ik ze behandelen. Ze zijn zich volkomen bewust van de risico’s en het is hun eigen verantwoordelijkheid om te voldoen aan de antidopingregels.”

Desalniettemin zegt de Britse antidopingautoriteit UKAD in een verklaring “diep bezorgd en geschokt” te zijn door de onthullingen.

Onderzoek

UKAD meldt in een uitgebreide reactie op het onderzoek van The Sunday Times dat Bonar al twee jaar geleden in het vizier kwam, toen een van dopinggebruik beschuldigde sporter, die anoniem wil blijven, met een handgeschreven recept van de arts bij de antidopingautoriteit kwam. De UKAD heeft toen geen diepgaand onderzoek uitgevoerd. De UKAD was daartoe niet bevoegd, omdat Bonar niet bij een sport was aangesloten. Bovendien was er geen aanvullend bewijs.

UKAD-voorzitter David Kenworthy zegt dat de antidopingautoriteit een onafhankelijk onderzoek zal uitvoeren naar de nieuwe aantijgingen.

Minister Whittingdale is ook “geschokt” door de onthulling:

“Sportfans moeten er zeker van kunnen zijn dat wat zij zien, eerlijk is en op waarheid berust.”

Whittingdale laat onderzoeken of de UKAD twee jaar geleden op de juiste manier heeft gehandeld en of het antidopingbeleid wel voldoet. Het onderzoek moet duidelijkheid geven wat er moet gebeuren om de Britse sportwereld ‘schoon’ te houden, aldus Whittingdale.

Zowel de UKAD als de minister noemen het onderzoekswerk van The Sunday Times “uitstekend” en onderstrepen de waarde van onderzoeksjournalistiek bij het aan het licht brengen van dopingschandalen.

    • Menno Sedee