Ajax weer koploper na zege op PEC Zwolle

Eerder vandaag won NEC van Vitesse, verloor ADO van FC Groningen en verloor Roda JC van sc Heerenveen.

Doelpuntenmakers Lasse Schone (1-0) en Arek Milik (2-0) Foto ANP

Ajax mag zich weer koploper van de eredivisie noemen. Het elftal van trainer Frank de Boer won zondag van PEC Zwolle (3-0) en passeerde zo PSV weer op de ranglijst.

Ajax verdedigt de laatste vijf wedstrijden een voorsprong van twee punten op PSV. De club uit de hoofdstad heeft een veel beter doelsaldo dan de enige overgebleven concurrent voor de landstitel. Het verschil is nu tien treffers in het voordeel van Ajax.

Arek Milik scoorde tweemaal voor Ajax. Hij heeft nu achttien competitietreffers achter zijn naam staan. Lasse Schöne maakte het eerste doelpunt van de thuisclub, die zondag uitgebreid stilstond bij de overleden Johan Cruijff.

Duizenden supporters van Ajax liepen voor de wedstrijd begon een mars voor de overleden Johan Cruijff. Ze verzamelden bij de plek waar de Amsterdamse club vroeger in stadion De Meer de thuiswedstrijden afwerkte. Sjaak Swart, oud-ploeggenoot van de beroemde nummer veertien, bracht de stoet op gang. “Het is prachtig dat er zo veel mensen meelopen, heel bijzonder”, zei Swart. “Dit verdient hij als geen ander. Het is zo erg dat ook hij aan die verschrikkelijke ziekte is overleden. Laten we er een onvergetelijke dag van maken. Dat is het minste wat we kunnen doen.”

Deelnemers aan de mars droegen spandoeken en shirts met afbeeldingen van Cruijff en zongen liederen over hun overleden clubicoon. Bij het ouderlijk huis van Cruijff in de Akkerstraat in Betondorp zijn honderden fakkels aangestoken. De supporters wandelden in ruim twee uur naar de ArenA

Bekijk ook de In beeld: Cruijff groots herdacht in Amsterdam

Roda JC-sc Heerenveen: 1-2

Roda JC heeft zich zondagmiddag voor eigen publiek niet kunnen presenteren als een stabiele middenmoter in de eredivisie. De Limburgers hadden de kans af te rekenen met sc Heerenveen maar verloren, toen het op een gelijkspel leek uit te draaien, alsnog met 1-2. Branco van den Boomen krulde in blessuretijd bijna vanaf de achterlijn een vrije trap in de verre bovenhoek.

Heerenveen kwam na rust op voorsprong door een knappe kopbal van Arber Zeneli. Dat was gezien het vertoonde spel terecht. Roda reageerde onmiddellijk. Het resulteerde in de gelijkmaker van Tom van Hyfte. De Belg liet echter na ook voor 2-1 te zorgen. Hij schoot in de tien minuten voor tijd vier meter voor het doel van Erwin Mulder vier meter over.

ADO Den Haag-FC Groningen: 0-1

FC Groningen heeft op indrukwekkende wijze gewonnen van ADO Den Haag (0-1). De ploeg van de scheidende trainer Erwin van de Looi kwam al na een half uur met tien man te staan, maar slaagde er toch in om te scoren en die voorsprong vast te houden. Met een schitterende vrije trap trof Rasmus Lindgren in de 76e minuut doel. FC Groningen had de voorgaande zes duels verloren, met steeds twee tegentreffers of meer.

Michael de Leeuw kreeg na een half uur rood van scheidsrechter Bas Nijhuis na een duw met het hoofd naar het lichaam van zijn provocerende tegenstander Tom Beugelsdijk. Het was de arbitrage ontgaan dat de Haagse verdediger eerst met zijn knie De Leeuw had aangetikt.
ADO Den Haag miste voor eigen publiek legio kansen. Doelman Sergio Padt was de uitblinker bij de bezoekers.

NEC-Vitesse: 2-1

Voor de aanhang van NEC is het seizoen geslaagd. Zij zagen hun ploeg zondag de Gelderse derby winnen van aartsrivaal Vitesse: 2-1. Bovendien achterhaalden de Nijmegenaren de Arnhemmers op de ranglijst. Beide ploegen hebben 43 punten en maken volop kans op deelname aan de play-offs om Europees voetbal.

De thuisploeg begon sterker aan het duel, dat voetballend niet best was, maar vanwege alle strijdlust wel het aanzien waard. Verdediger Wojciech Golla van NEC kopte al vroeg in het zijnet. De Pool was vanwege de schorsing van Rens van Eijden teruggekeerd in de basis. Bij Vitesse keerde Arnold Kruiswijk terug, maar de rentree van de verdediger was van korte duur. Hij ging er al na twaalf minuten af met een liesblessure.

Openingstreffer

Vitesse kwam er na die beginfase beter aan te pas. Zo kreeg Dominic Solanke twee kansjes, maar de van Chelsea gehuurde spits stuitte twee keer op doelman Brad Jones. Aan de overkant mocht Anthony Limbombe na een verre inworp uithalen, maar hij trof doelman Eloy Room. De Belg had vlak voor rust wel succes. Limbombe troefde bij een lange bal de struikelende Maikel van der Werff af en passeerde Room met een hard schot: 1-0.

Vitesse leek wat van slag door dat doelpunt, want de equipe van trainer Rob Maas dook in de tweede helft steeds minder vaak op voor het vijandelijke doel. Ook het inbrengen van clubtopscorer Valeri Qazaishvili bracht niet het gewenste effect. De beste kansen waren zelfs voor NEC, waar spits Mihai Roman twee keer gevaarlijk werd.

Doelman Room van Vitesse moest tien minuten voor tijd alsnog voor de tweede keer de bal uit het net halen. Verdediger Dario Dumic schoot raak uit een hoekschop, al mocht Vitesse best klagen over dat doelpunt. Room leek daarvoor namelijk flink gehinderd te worden door Golla. Lewis Baker bracht de spanning met een rake vrije trap direct terug, maar een punt zat er niet meer in voor de bezoekers uit Arnhem. (ANP)