Na 12 dagen eerste vlucht vanaf Zaventem vertrokken

Voor vertrek was op de start- en landingsbaan een korte ceremonie.

De eerste vlucht vanaf Zaventem is vertrokken. Foto Benoit Doppagne / Reuters

Voor het eerst sinds de aanslagen op 22 maart is zondagmiddag weer een vliegtuig vertrokken vanaf de Brusselse luchthaven Zaventem. Later op de dag zullen er nog twee toestellen opstijgen vanaf de luchthaven.

De Vlaamse publieke omroep VRT meldt dat het eerste passagierstoestel van Brussels Airlines naar Faro om 13.42 vertrokken is. Volgens de omroep was de allereerste vlucht voor het luchtvaartpersoneel een “belangrijk” en “emotioneel” moment. Voor vertrek was een korte ceremonie op de start- en landingsbaan waarbij de directeur van de luchthaven, Arnaud Feist, de volgende woorden sprak:

“Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden, niet alleen van de aanslagen hier, maar ook van de aanslag op het metrostation Maalbeek. Het zal tijd kosten om dit te verwerken, maar vergeten doen we dit nooit.”

Nieuwe maatregelen

Later op de dag vertrekt nog een vlucht naar het Griekse Athene en naar het Italiaanse Turijn. Voor maandag staan er twintig vluchten gepland en reizigers wordt door de Brusselse luchthaven aangeraden om minstens drie uur van te voren aanwezig te zijn voor de extra veiligheidscontroles. Zo kunnen passagiers de komende dagen alleen bij het vliegveld komen via een auto of taxi. Via een nieuw controlesysteem kunnen achthonderd passagiers per uur worden toegelaten. Op normale dagen handelt het vliegveld zeker 4.000 passagiers af per uur.

Bij de bomexplosies op Zaventem en het metrostations Maalbeek kwamen 32 mensen om het leven en raakten 270 mensen gewond. Vrijdag lagen volgens de federale overheidsdienst Volksgezondheid nog 75 slachtoffers als gevolg van de aanslagen in het ziekenhuis.

    • Maarten Back