While you were sleeping... in the US

Kwart van alle miljardairs is universitaire drop-out

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Een kwart van alle miljardairs wereldwijd is voortijdig van de universiteit gegaan. De bekendste twee zijn Bill Gates en Mark Zuckerberg, de oprichters van Microsoft en Facebook. Dat blijkt uit een onderzoek van het internet marketing bureau Verve Search waar The Financial Times over schrijft.

De helft van de miljardairs heeft een bachelor behaald, twintig procent een master en vijf procent een doctoraal. Daarmee zijn er dus meer superrijke ondernemers zonder diploma dan met een master-titel.

Daarom zijn er ook ondernemers die de waarde van een universitaire titel in twijfel trekken. Zoals bijvoorbeeld mede-oprichter Peter Thiel van PayPal. Hij heeft een stichting die bevlogen jonge mensen 100.000 dollar uitlooft als ze dingen gaan creëren in plaats van in een klaslokaal te gaan zitten.

Maar volgens Kathy Harvey van de Oxford University is een academische opleiding in de meeste gevallen wel nuttig:

“We shouldn’t be surprised that some of the world’s billionaires dropped out of school. Mark Zuckerberg dropped out because he had Facebook as an idea. Not to follow that idea at that time would have been folly. But it took a combination of great judgment and luck to reach that point. The majority of people still benefit from getting the general education that gives them confidence and helps create a network.”

‘Alaska Air neemt Virgin America over’

Na een ware biedingsoorlog om luchtvaartmaatschappij Virgin America is Alaska Air als winnaar uit de bus gekomen. Alaska Air legt daar zo’n 2,5 miljard dollar voor op tafel. De deal is volgens bronnen van The Wall Street Journal vrijdagavond gesloten en wordt vandaag openbaar gemaakt.

Het bod van 2,5 miljard dollar ligt ruim één miljard hoger dan de huidige marktwaarde van het Virgin van Richard Branson. Daarmee troefde Alaska Air JetBlue af dat ook lang in de race was om Virgin America over te nemen, maar het laatste bod te hoog vond om nog overheen te gaan.

De combinatie van Alaska en Virgin wordt qua grootte de vijfde luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Staten, maar blijft nog relatief klein ten opzichte van de grote vier. Voor Alaska betekent de overname van Virgin vooral dat het veel steviger voet aan de grond krijgt op twee belangrijke vliegvelden in Californië: San Francisco en Los Angeles.

De tickets bij het voor Nederlanders niet al te bekende Alaska Air zijn vrij goedkoop en toch krijgen passagiers de nodige extraatjes zonder allerlei toeslagen te hoeven betalen. Alaska staat verder bekend om de punctualiteit en wint net als Virgin ook regelmatig klanttevredenheidsprijzen.

Platforms zijn de echte motors van Silicon Valley

Niet producenten van innovatieve producten, maar platforms zoals Google, Amazon, Uber, AirBnb en eBay zijn de meest disruptieve en snelst groeiende bedrijven van Silicon Valley. Het gaat er om groter te denken dan in producten en business-modellen, schrijft TechCrunch.

Op zich is een platform geen nieuw concept, maar het internet biedt enorme mogelijkheden. Denk maar aan het verschil tussen een winkel langs de weg en winkelcentrum. Zo’n grote Amerikaanse mall heeft veel schaalvoordelen en elke winkel profiteert van de marketing en promotie van anderen. De nieuwe internetplatforms brengen net als een winkelcentrum producten en consumenten samen en de waarde zit in de informatie en de transacties die plaatsvinden.

Zo heeft ook Apple met de iPhone de concurrentie weggevaagd door het slim gebruik te maken eigen platforms, zoals iTunes en de App store. Terwijl Nokia en anderen nog vaarden op oude strategieën zoals veel verschillende producten, een vertrouwd merk en grote ontwikkelingsbudgetten zag Apple de iPhone en iOS al als meer dan een product. De nieuwe smartphone was vooral een manier om ontwikkelaars van apps en nieuwe diensten aan de ene kant en klanten aan de andere kant met elkaar in contact te brengen.