IMF dreigt Merkel met loslaten Griekenland

Het IMF kan Merkel onder druk zetten om schuldenverlichting te accepteren, door te dreigen de samenwerking op te zeggen met de EU. Dat blijkt uit IMF-notulen die via Wikileaks gelekt zijn.

Foto: AFP / Odd Andersen

De frustratie binnen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over het noodprogramma voor Griekenland is hoog opgelopen. Uit een verslag van een telefoongesprek van hoge IMF-ambtenaren van 19 maart, gepubliceerd door klokkenluiderssite Wikileaks, blijkt dat het hoofd van de Europa-afdeling van het IMF zowel Griekenland als Duitsland zwaar onder druk wil zetten om toe te geven aan de eisen van het IMF.

Poul Thomsen, die het Europese kantoor van het IMF in Brussel en Parijs leidt, suggereert in het gesprek hoe de Duitse bondskanselier Angela Merkel ertoe kan worden bewogen om schuldverlichting voor Griekenland te accepteren.

Thomsen gaat ervan uit dat Duitsland “door de vluchtelingensituatie” tot een “vergelijk” wil komen over het verdere verloop van de hulp aan Griekenland. Door te dreigen de samenwerking met de EU in het dossier-Griekenland op te zeggen, kan het IMF Merkel bewerken, denkt hij:

“En dan zeggen wij in feite: Kijk, u, mevrouw Merkel, u staat voor een vraag: wat is kostbaarder: verdergaan zonder het IMF? […] of kiezen voor de schuldverlichting waarvan wij denken dat die Griekenland nodig heeft om ons aan boord te houden? Toch? Daar gaat het om”.

Op aandringen van vooral Duitsland participeert het IMF sinds 2010 in de reddingspakketten voor Griekenland. De Duitsers vinden de Europese Commissie te ‘soft’ voor de Grieken. Aan het meest recente noodpakket voor Griekenland van 86 miljard euro wil het IMF niet meebetalen, omdat het vindt dat eurolanden eerst de Griekse staatsschuld van bijna 180 procent van het bruto binnenlands product moeten verlichten. Het IMF is nog wel betrokken bij het toezicht op de Griekse hervormingen, maar Thomsen zinspeelt dus op volledige terugtrekking.

Hoog spel

Ook met de Grieken, die in de ogen van het IMF te traag zijn met hervormingen, wil Thomsen hoog spel spelen. “In het verleden is er maar één moment geweest waar een beslissing werd genomen en dat was toen ze echt bijna geen geld meer hadden en op het punt stonden failliet te gaan [...] en dat gaat mogelijk opnieuw gebeuren”. Deze laatste opmerking wordt door de Griekse regering opgevat als een dreigement: het IMF wil het bewust op een crisis laten aankomen, zoals vorig jaar.

In een boze brief aan IMF-voorzitter Christine Lagarde, uitte de Griekse premier Alexis Tsipras zaterdag zijn “diepe bezorgdheid” over de uitlatingen van Thomsen:

“Het gebruiken van een credit event [een technisch faillissement] om Griekenland en de andere lidstaten onder druk te zetten gaat duidelijk over de grenzen van het onderhandelingsproces zoals wij dat opvatten”.

Al enkele weken rommelt het weer rond Griekenland. Eurolanden en het IMF eisen van de regering-Tsipras dat zij onder meer de pensioenen en het belastingstelsel hervormt. Dit moet nieuwe bezuinigingen opleveren. Zonder de hervormingen maakt Griekenland geen aanspraak op uitbetaling van ongeveer 5 miljard euro uit het noodpakket van 86 miljard. Griekenland heeft dit geld nodig om dit jaar schulden af te betalen aan het IMF en de Europese Centrale Bank.