Economie

Dit zijn de tien beste kantoorgebouwen van Nederland

Foto BNA Beste Gebouw van het Jaar

Wat is het beste gebouw van Nederland? Dat maakt de branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus (BNA) over een kleine zes weken, op 19 mei, bekend. Vorige week werden de acht genomineerden gepresenteerd.

Onder de 126 inzendingen zijn tien gebouwen die voornamelijk als kantoor in gebruik zijn. Nog maar eentje maakt kans op de hoofdprijs.

Dit zijn de tien beste Nederlandse kantoren, in willekeurige volgorde.

De Resident in Den Haag

Foto Gebouw van het Jaar, bewerking NRC

Foto Léon Van Woerkom/Gebouw van het Jaar, bewerking NRC

Zo’n 55.000 vierkante meter kantoor van de ministeries van VWS en SZW. Eigenlijk twee losse gebouwen met een verbindend deel. En daar kan het nog wel eens druk zijn, volgens de begeleidende tekst bij de inzending: “Het atrium bevat onder meer een publiek café, maar ook een groot ‘meubel’ van bijna veertig meter lang en vijf meter breed dat de verkeersstromen en beveiligingszonering organiseert.”

De Timmerfabriek

Foto Gebouw van het Jaar, bewerking NRC

Foto Marcel van der Burg/Gebouw van het Jaar, bewerking NRC

Een voormalige scheepstimmerwerkplaats in Schiedam is omgebouwd tot “een hoogwaardig kantooromgeving”. De werkplekken zijn er van elkaar gescheiden door halfhoge verplaatsbare wanden. En niet zo maar wanden. “Deze wanden zorgen voor akoestisch comfort en visuele rust, dragen bij aan de flexibiliteit, maar delen de ruimte niet volledig op waardoor het open karakter van het pand gehandhaafd blijft.”

HANDEL Amsterdam

Foto Gebouw van het Jaar, bewerking NRC

Foto Peter Cuypers/Gebouw van het Jaar, bewerking NRC

Een kantoorgebouw op de Zuidas van drie bedrijven uit de financiële sector. De buitenkant oogt dan wel zakelijk, de binnenkant moet juist een huiselijke sfeer uitstralen. De inzendingstekst: “Van werken op kantoor, via het nieuwe werken thuis, naar je thuis voelen op je werk.”

Kantoor De Nederlandsche Bank (DNB)

Foto Gebouw van het Jaar, bewerking NRC

Foto Jan de Vries/Gebouw van het Jaar, bewerking NRC

Het voormalige rekencentrum van DNB in Amsterdam is omgebouwd tot bezoekerscentrum en kantoor. Het centrum moet ogen als een soort showroom, heel transparant dus. “Daarmee wordt het gebouw de letterlijke verbeelding van de transparante communicatie van DNB.” (Er is trouwens ook een filmzaal met muren die eruit zien als stapels goudstaven, “een opvallende en warm verlichte eyecatcher”.)

Lucent in Hilversum

Foto Gebouw van het Jaar, bewerking NRC

Foto Peter Cuypers/Gebouw van het Jaar, bewerking NRC

Het hoofdkantoor van de Alliantie, met een vide van vier verdiepingen. Lekker om mensen te ontmoeten. “De spectaculaire vide met talrijke ontmoetingsplekken waar mensen letterlijk met elkaar verbonden zijn. ‘WeSpace’ noemen wij dat - de plek die mensen bij elkaar brengt.”

Het hoofdkantoor van ASR in Utrecht

Foto Gebouw van het Jaar, bewerking NRC

Foto Jannes Linders & Herman de Winter/Gebouw van het Jaar, bewerking NRC

Met 86.000 vierkante meter een van de grootste kantoren in Nederland. Als je in dit kantoor niet wil werken dan weten de architecten het ook niet meer. “De groene binnentuinen, hoge vides, afwisseling van werkplektypen en het publiektoegankelijke gedeelte met koffiebar, brasserie, werklounge, restaurant en fitness zorgen voor een stimulerende kantooromgeving.”

1000Mahler in Amsterdam

Foto Gebouw van het Jaar, bewerking NRC

Foto Ronald Tilleman/Gebouw van het Jaar, bewerking NRC

Op de begane grond horeca en winkels en op de hogere verdiepingen kantoren. Met een bijzondere gevel. Lekker wat anders dan we gewend zijn op de Zuidas: “De karakteristieke gevel, die bestaat uit wanden en vloeren geeft het gebouw een warme uitstraling die bewust afwijkt van de zakelijke uitstraling die andere kantoren van de Zuidas zo kenmerkt.”

De WaterCampus in Leeuwarden

Foto Gebouw van het Jaar, bewerking NRC

Foto Rene de Wit/Gebouw van het Jaar, bewerking NRC

Een kantoor met laboratoriumruimten van waterinstituut Wetsus. En zie je die golvende lijnen in het gebouw? Net echt toch? “Het golvende verloop van de houten zonweringslamellen die het gebouw volledig omvatten, geeft het gebouw door de vloeiende, continue en afgeronde vormen, een haast vloeibare uitstraling.”

Plus Ultra in Wageningen

Foto Gebouw van het Jaar, bewerking NRC

Foto Kim Zwarts & Marloes Verhoeven/Gebouw van het Jaar, bewerking NRC

Een bedrijfsverzamelgebouw van ruim 7.000 vierkante meter. Vooral een plek voor startende techbedrijven in de agro- en foodindustrie. De naam van het gebouw is dan ook niet zonder reden gekozen. “‘Plus Ultra’ betekent ‘steeds verder’ en symboliseert de gedrevenheid om te blijven innoveren.” Plus Ultra maakt als enige nog kans Het Beste Gebouw van het Jaar te worden.

Het hoofdkantoor van drinkwaterbedrijf PWN in Velserbroek

Foto Gebouw van het Jaar, bewerking NRC

Foto Ronald Tilleman/Gebouw van het Jaar, bewerking NRC

Is de communicatie op jouw kantoor vaak slecht? Misschien ligt het wel aan de verticale verbindingen. Of de trappen. Want bij PWN snappen ze wel hoe dat werkt, dat communiceren. “Het atrium verbindt de bestaande kantoorvleugels en bevordert daarmee de communicatie tussen de afdelingen. In de kantoorvleugels zijn op strategische plekken verticale verbindingen gerealiseerd in de vorm van open communicatietrappen en vides.”

Oké, en dan nog eentje voor de zzp’ers onder ons. Want waarom zou je naar een hip koffietentje gaan als je ook in de McDonald’s kan gaan zitten werken? De McDonald’s aan de Coolsingel in Rotterdam dan wel.

Foto Gebouw van het Jaar, bewerking NRC

Foto Jeroen Musch/Gebouw van het Jaar, bewerking NRC

Ooit het lelijkste gebouw van Rotterdam, en nu misschien wel de mooiste McDonald’s ter wereld. “De nieuwe McDonald’s is (…) gebouwd voor de Rotterdammers, die er nu weer een reden bij hebben om trots te zijn op hun stad. (…) De nieuwe McDonald’s heeft Rotterdam internationaal ook extra op de kaart gezet.”

Actuele vacatures

Meer vacatures

Uitgelichte artikelen

Meer artikelen