Deze transgender vrouwen hoeven niet bij de mannen in de cel

The Guardian filmde een ontluisterend portret van transgenders die het meeste steun halen uit elkaar.

Screenshot The Guardian

In de cel bij de mannen of bij de vrouwen? In Amerika hebben veroordeelden geen keus; het geslacht dat bij je geboorte wordt toegeschreven telt. Voor transgenders is opsluiting dan een extra beproeving. Een door mannen bevolkte gevangenis is voor transgender vrouwen ronduit beangstigend en vaak zelfs gevaarlijk.

Meer dan driekwart van de Amerikaanse lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender gevangenen in Californië heeft melding gemaakt van aanranding, volgens een video van The Guardian over de behandeling van transgenders in een gevangenis in San Francisco. In de video zegt gevangene Robyn:

“Iedereen grijpt en trekt voor een klein beetje geluk. Want dat bestaat hier nauwelijks.”

In cellenblok ‘H2’ worden transgenders geïsoleerd gehouden, voor hun eigen veiligheid. Filmmaker Nick Leader nam een kijkje te nemen in ‘H2’. Het resultaat is een eerlijk en ontluisterend portret van een groep transgenders die worstelt met het juridisch systeem en de positie in de maatschappij. Ze hebben vooral grote steun aan elkaar.

Bekijk de video van The Guardian:

In september kondigde de politie van San Francisco nieuwe plannen aan, waarin het mogelijk wordt om gevangenen op basis van hun genderidentiteit te huisvesten, in plaats van op basis van hun geboorteakte. In januari voorspelde de nieuwe sheriff van San Francisco dat het gescheiden in de cel plaatsen van transgenders binnen drie maanden mogelijk moest zijn.

Genderneutrale toiletten

In de Verenigde Staten laaide onlangs het debat over de rechten van transgenders op toen afgelopen week de gouverneur van North Carolina een wet tekende die transgenders verbiedt de toiletten van hun nieuwe sekse te bezoeken. Bedrijven die in North Carolina gevestigd zijn, zoals Apple, American Airlines, Dow Chemical en PayPal, lieten hun afkeuring blijken.

Webdesigner Emily Waggoner was het er ook niet mee eens en besloot op een kaartje vast te leggen waar transgenders een genderneutraal toilet kunnen bezoeken: