Opinie

    • Peter Vandermeersch

De week waarin de initiatiefnemers van het referendum hun ware intentie toonden

Aanstaande woensdag 6 april is het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Buitenlandredacteur Wilmer Heck had een interview met de initiatiefnemers van het Oekraïne-referendum. Daaruit bleek: hun werkelijke doel is Nederland uit de EU drijven. Wie meer wil weten alvorens woensdag naar de stembus te gaan, lees dit uitgebreide vragenstuk over het referendum.

Het is al lastig om een teruggekeerde Syriëganger in Nederland te spreken te krijgen. Nog moeilijker was het om een uitgereisde Nederlander te spreken die daadwerkelijk in Syrië vecht. Andreas Kouwenhoven was er maanden mee bezig en dat resulteerde in dit mooie en tegelijk onthutsende interview met Victor Droste, alias Zakariya al-Hollandi.

Publicist Paul Scheffer schrijft dit weekend dat Europa sinds de opheffing van de binnengrenzen met een prangende vraag worstelt, namelijk: hoe beschermen we onze gemeenschappelijke buitengrens? Zijn conclusie is helder: om Europa ook politiek een machtsfactor te laten zijn is een moratorium op verdere uitbreiding van de Unie noodzakelijk.

Van geheel andere orde was deze week de special die onze Media & tech redactie maakte over virtual reality. Collega Marc Hijink stelde zich de vraag waarom mensen zich zo graag onderdompelen in een andere wereld. We maakten ook een VR-filmpje.

En: vandaag wordt de honderdste Ronde van Vlaanderen verreden. Onze sportredactie maakte daar een prachtige special over.