De clásico van Cruijff begint en eindigt in rouw

Foto Lluis Gene / AFP

‘De clásico van Johan Cruijff’ eindigde in de avond van Cristiano Ronaldo. FC Barcelona slaagde er niet in om tijdens het competitietreffen met Real Madrid op het veld met sprankelend voetbal een eerbetoon te brengen aan het op 24 maart overleden clubicoon en moest zelfs in een kolkend Camp Nou een 2-1 nederlaag incasseren.

Zo zullen de Spaanse topclubs deze week met gemengde gevoelens beginnen aan hun kwartfinales van de Champions League. Barcelona ontvangt op dinsdag Atlético Madrid en Real Madrid speelt een dag later bij Wolfsburg.

De klassieker tussen Barça en Real voelde als een reis door de tijd in het clubvoetbal. In de voorbereiding op het duel tussen de nummer één en drie van Spanje stond vrijwel alles in het teken van het overlijden van Cruijff. De beste Nederlandse voetballer ooit werd door velen in Catalonië gezien als de man die FC Barcelona veranderde van een tweederangsclub in een Europese grootmacht. Velen gaan zelfs zover dat ze de huidige successen van Barça nog steeds ten dele aan de legendarische nummer veertien toeschrijven. Barça-trainer Luis Enrique hoopte met een spectaculaire zege Cruijff te kunnen eren.

De hommage aan Cruijff vond echter alleen voorafgaand aan el clásico plaats. Een kwartier voor de wedstrijd werden in het uitverkochte Camp Nou beelden van El Flaco vertoond op de beide scoreborden. Cruijff kwam zo voor honderdduizend mensen weer als voetballer tot leven. Een voetballer uit een volstrekt andere tijd weliswaar. Hij was de held van de klassieker in februari 1974 toen FC Barcelona met 5-0 in het Estadio Santiago Bernabéu van Real Madrid. Een overwinning waarvoor zelfs de Madrilenen 42 jaar geleden applaudisseerden.

Cruijff speelde in totaal acht keer een klassieker met FC Barcelona tegen Real Madrid. Hij won er vier, speelde er twee gelijk en ging twee keer ten onder. Maar zijn naam zal ook voor altijd verbonden blijven aan el clásico van 2 april 2016. De opkomst van beide elftallen was één van de indrukwekkendste momenten van de avond. Terwijl het Barça-lied uit de luidsprekers schalde, vormde het publiek met gekleurde velletjes een levend mozaïek. Gràcies Johan was er te lezen in een muur van mensen. Dezelfde woorden hadden de spelers van Barcelona op hun shirt staan.

De dood van Cruijff had er zelfs toe geleid dat alle acht nog levende (ex-)voorzitters van FC Barcelona zij aan zij op de tribunes zaten. Agustí Montal, Raimon Carrasco, José Luis Núñez, Joan Gaspart, Enric Reyna, Joan Laporta, Sandro Rosell en Josep Maria Bartomeu zullen zich geschaamd hebben voor enkele fans die met geschreeuw een minuut stilte voor Cruijff op botte wijze verstoorden. Scheidsrechter Alejandro José Hernández onderbrak dat eerbetoon al na een seconde of dertig. Direct daarna gaf hij het sein voor de aftrap van een modern voetbalgevecht anno 2016.

Deken van rouw

In de beginfase leek er even een deken van rouw over beide ploegen te vallen, maar na een minuut of twintig ontbrandde het duel met de eerste inschattingsfout van de scheidsrechter. Hernández verzuimde Real-verdediger Sergio Ramos zijn tweede gele kaart te geven toen die op de rand van het strafschopgebied Lionel Messi ten val bracht. Duizenden Barça-fans zwaaiden afkeurend met witte zakdoekjes op de tribunes. Alsof de Catalanen – zoals velen uit de tijd van Cruijff vaak beweerden – de arbitrage tegen had in duels met Real Madrid. In de loop van de avond zou echter blijken dat dit geenszins het geval was.

FC Barcelona kwam in de 54ste minuut op een verdiende voorsprong door een rake kopbal van Gerard Piqué. Deze Catalaan, die zich de voorbije jaren zo afzette tegen Real Madrid dat ook supporters van het Spaanse elftal hem steevast uitfluiten, kon zijn geluk niet op. Scoren in el clásico, veel mooier kon het voor Piqué niet meer worden. Het geluk van de verdediger was van korte duur. Amper zes minuten later maakte de Franse spits Karim Benzema de gelijkmaker. IJzige stilte in Camp Nou. Slechts de paar honderd fans van Real Madrid waren nu even te horen.

Het Barcelona van Luis Enrique ging op twee gedachten hinken en slaagde erin de tweede helft niet meer in te domineren. Sterspeler Messi had geen wonderavond en kon het verschil niet maken. Coach Zinedine Zidane zag de twijfel bij de tegenstander toeslaan en riep zijn elftal op zoek te gaan naar de winst. Tien minuten voor tijd leek Real Madrid beloond te worden met een rake kopbal van Gareth Bale. De scheidsrechter keurde de treffer echter af omdat aanvaller Jordi Alba in zijn rug duwde. Zelfs de opgeluchte aanhang van Barcelona zag dat met verbazing aan.

In de tumultueuze slotfase waarin Sergio Ramos alsnog met zijn tweede gele kaart van het veld werd gestuurd, sloeg opeens de verder vrijwel onzichtbare Ronaldo toe. Met zijn treffer in de 86ste minuut dompelde de Portugees bij de klassieker van Cruijff de fans van Barcelona in sportieve rouw. Ronaldo bracht de spanning in de Spaanse competitie weer een beetje terug en stapte als held van de avond van het veld af.

https://www.youtube.com/watch?v=wTvdB09tZng

    • Koen Greven