China blokkeert The Economist om kritische cover

Op de cover staat een kritisch verhaal over de Chinese president Xi Jinping. De blokkade past in een trend van hardere censuur door de Chinese autoriteiten.

Een kritisch coververhaal over president Xi Jinping is voor de autoriteiten in China reden geweest om deze week The Economist te blokkeren. Het invloedrijke Britse tijdschrift is online niet te bezichtigen, ligt er niet in de winkels en is ook niet te downloaden via de app.

Op de cover wordt president Xi getoond in een traditionele pose die sterk doet denken aan die van Mao Zedong. Het verhaal legt ook de link tussen Mao en Xi; er wordt beweerd dat laatstgenoemde bezig is een “persoonlijkheidscultus” op te bouwen. Op hun Facebook-pagina heeft The Economist daarnaast een video geplaatst, waarop Xi’s haarstukje afwaait en we Mao zien staan.

Twitter avatar TheEconomist The Economist Beware the cult of Xi: China’s leader is too strong. His power is damaging the country https://t.co/8Cos8IEd30 https://t.co/kYAKi970pw

Het blokkeren van het tijdschrift past in een trend van steeds strenger wordende Chinese mediacensuur. Zo schreef NRC-correspondent Oscar Garschagen vrijdag in NRC:

Sinds Xi aan de macht is, geven steeds meer ervaren journalisten en doorgewinterde uitgevers er de brui aan. (…) Ook nieuw is dat de overheid over steeds effectievere middelen beschikt om de nieuwe media te controleren. Het idee dat een „vrij” internet zou leiden tot politieke hervormingen wordt door de autoriteiten op alle mogelijke manieren bestreden en ontkracht.

Ook Oscar Garschagen kon The Economist zondag niet binnenhalen via de app. Hij zegt er inmiddels wel aan gewend te zijn dat westerse media geblokkeerd worden, hoewel The Economist in de regel gewoon beschikbaar is.

“Meestal doen de autoriteiten niet moeilijk over The Economist. Ook als er verhalen in staan over de Chinese economie liggen ze hier gewoon in de schappen. Nu ging het over politiek, en dat ligt een stuk gevoeliger. Dat nu ook de app is geblokkeerd, is bij mijn weten voor het eerst.”

    • Sjoerd Klumpenaar