Betogers in Oostenrijk raken slaags met politie

Zeker 600 mensen protesteerden tegen de aangekondigde strengere grenscontroles.

Zeker vijftig demonstranten raakten slaags met de ME. Foto Dominic Ebenbichler / Reuters

Een groep demonstranten is zondagmiddag bij protesten aan de Oostenrijkse grens slaags geraakt met de politie. Zeker 600 mensen liepen mee met een mars tegen grenscontroles waarbij Oostenrijk op de grens met Italië militairen wil inzetten.

Demonstranten uit Italië, Oostenrijk en Duitsland hadden zich na de middag verzameld bij het station van Brenner, op driehonderd meter van de Italiaans-Oostenrijkse grens. Volgens de Oostenrijkse krant Tiroler Tageszeitung verliep de demonstratie rustig, maar probeerde een groep van vijftig mensen door de linie van de ME heen te breken. Ze gooiden met stenen en vuurwerk. De politie gebruikte onder meer pepperspray en traangas om te voorkomen dat de linie van agenten doorbroken werd. Vijf agenten raakten daarbij gewond.

Of er ook demonstranten aangehouden zijn, is nog niet bekend laat een woordvoerder van de politie tegenover Tiroler Tageszeitung weten.

Strengere grenscontroles

Zaterdag maakte de Oostenrijkse minister van Defensie, Hans Peter Doskozil, bekend dat hij meer militairen wil inzetten bij controles op de grens met Italië om de verwachte extra toestroom aan migranten de komende weken op te vangen. Hij wil het plan komende week met zijn EU-collega’s bespreken.

Volgens de Defensieminister zijn er dit jaar al 16.000 vluchtelingen via Italië de EU binnengekomen, een stijging van 44 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

    • Maarten Back