Azerbajdzjan roept op tot wapenstilstand

Zaterdag vielen dertig doden bij gevechten met Armeense troepen in de separatistische regio Nagorno Karabach.

De restanten van een neergehaalde Azerbajdzjaanse helikopter in de separatistische regio Nagorno Karabach. Foto AP

Het Azerbajdzjaanse ministerie van Defensie heeft een eenzijdig staakt-het-vuren aangekondigd, maar waarschuwt wel dat als de Armeniërs niet stoppen met hun “provocaties”, Azerbajdzjan “alle door de Armeniërs bezette gebieden zal bevrijden”. Dat meldt persbureau AFP.

Zondag was de tweede dag van zware gevechten tussen Azerbajdzjaanse en Armeense troepen in de separatistische regio Nagorno Karabach, waar veel etnische Armeniërs wonen. In de nacht van vrijdag op zaterdag vielen hierbij dertig doden, achttien aan Armeense kant en twaalf aan Azerbajdzjaanse zijde. Aan beide kanten viel ook een burgerdode.

Staakt-het-vuren sinds 1994

Het waren volgens de lokale regering de zwaarste gevechten sinds het staakt-het-vuren van 1994. Tot dat jaar was de regio het toneel van een oorlog tussen christelijke Armeniërs en grotendeels islamitische Azeri’s, waarbij zo’n 30.000 mensen om het leven kwamen. Nagorno Karabach is omringd door Azerbajdzjaans grondgebied, maar wordt bevolkt door veel etnische Armeniërs. Het Armeense leger en lokale etnische Armeense troepen hebben het gebied sinds 1994 in handen.

In de nacht van zaterdag op zondag gingen de gevechten door op kleinere schaal. Een woordvoerder van het Azerbajdzjaanse ministerie van Defensie zei tegen persbureau AP dat Azerbajdzjaanse doelen waren geraakt, waaronder burgerdoelen. Volgens Nagorno Karabach gebruikte Azerbajdzjan raketten en geweervuur. Er zouden twee gewonden zijn gevallen onder Armeniërs.

Rusland en Westen manen tot rust

Zowel Rusland als het Westen hebben de partijen opgeroepen de wapens neer te leggen. De Russische president Poetin eiste een onmiddellijk staakt-het-vuren. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei dat er geen militaire oplossing is voor dit conflict en moedigde beide partijen aan terug te keren naar de onderhandelingstafel. De Turkse president Erdogan beloofde zijn bondgenoot Azerbajdzjan “tot het einde” trouw te blijven. Armenië krijgt militaire hulp uit Rusland.

Het olierijke Azerbajdzjan, met een grotere defensiebegroting dan de volledige begroting van Armenië, dreigt regelmatig met geweld de afgescheiden regio in te nemen als de onderhandelingen mislukken. Regelmatig breekt dodelijk geweld uit, zoals in augustus vorig jaar en augustus 2014.

Nagorno Karabach:

Bron Wikimedia Commons

Bron Wikimedia Commons

    • Menno Sedee