Amerikaanse F15’s naar Nederland en IJsland

De vliegtuigen gaan boven Nederland trainingsmissies vliegen. Boven IJsland gaan ze verkenningsvluchten uitvoeren.

Leden van de Amerikaanse luchtmacht bij hun F-15's op vliegbasis Leeuwarden, begin vorig jaar.
Leden van de Amerikaanse luchtmacht bij hun F-15's op vliegbasis Leeuwarden, begin vorig jaar. Foto: Catrinus van der Veen / ANP

De Amerikaanse luchtmacht stuurt acht F15-gevechtsvliegtuigen naar Nederland voor een NAVO-trainingsmissie. Volgens het Nederlandse ministerie van Defensie zijn de toestellen onderdeel van een grote luchtmachtoefening, die tot 22 april duurt. De straaljagers komen volgende week aan in Leeuwarden.

Zes van de acht straaljagers gaan daadwerkelijk meevliegen tijdens de oefening tussen 11 en 22 april; twee anderen staan reserve. Tijdens de miliatire oefening Frisian Flag worden zo’n zeventig vliegtuigen uit acht landen gestationeerd in Leeuwarden. Volgens CNN vliegen de Amerikaanse vliegtuigen tot en met september in Europa. Het is de tweede keer dat er in Leeuwarden geoefend wordt; een jaar geleden werden er ook al twaalf Amerikaanse F15-gevechtsvliegtuigen gestationeerd.

Patrouillevluchten vanuit IJsland

In totaal worden er twaalf F15’s en 350 manschappen ingezet op het Europese continent, onder meer in IJsland. Doel van die missie is om vanuit IJsland patrouillevluchten uit te voeren. Het NAVO-land heeft, op een gewapende kustwacht na, geen eigen leger. De Amerikaanse luchtmacht had jarenlang een basis in IJsland, maar sloot die in 2006.

De gevechtsvliegtuigen zijn niet het enige materieel dat naar Europa komt vanuit de Verenigde Staten. In februari zegde het Pentagon al toe dat het zes F15’s naar Finland zou sturen in een missie die eventuele Russische militaire agressie moet bezweren.

    • Sjoerd Klumpenaar