Aanslag bij verkiezingsbijeenkomst Servische premier

Een man in het noorden van Kosovo gooide een handgranaat vlak voordat de Servische premier Vucic een verkiezingsbijeenkomst zou houden.

De Servische premier Aleksander Vucic ontsnapte aan een aanslag in het noorden van Kosovo.
De Servische premier Aleksander Vucic ontsnapte aan een aanslag in het noorden van Kosovo. Foto Marko Djurica/ Reuters

In het noorden van Kosovo heeft een man een handgranaat gegooid en een aantal schoten gelost bij een sporthal waar de Servische premier Aleksander Vucic een verkiezingsbijeenkomst zou houden. De premier was nog niet gearriveerd. Er zijn geen gewonden gevallen, dat meldt de Kosovaarse politie aan persbureau Reuters.

De verkiezingsbijeenkomst was in het dorpje Zubin Potok, vlakbij de Kosovaarse stad Mitrovica die bekend staat om de spanningen tussen haar Servische en etnisch Albanese inwoners.

Servische verkiezingscampagne in Kosovo

De nog onbekende man gooide de handgranaat naar de sporthal op het moment dat het podium werd opgebouwd. De Servische premier Vucic reageerde geschrokken. “Hij zou veel mensen kunnen doden, omdat op dat moment er tien mensen aan het werk waren”.

Vucic was op campagne in Kosovo voor de Servische parlementsverkiezingen van 24 april. Ondanks dat Kosovo in 2008 haar onafhankelijkheid uitriep - tegen de zin van Servië - mogen de ongeveer honderdduizend Serviërs uit Kosovo zowel stemmen voor het Servische als het Kosovaarse parlement.

Belangrijke akkoorden tussen Servië en Kosovo

In noorden van Kosovo zijn veel spanningen tussen de Servische en etnisch Albanese inwoners. Servië heeft de onafhankelijkheid van Kosovo als soevereine staat niet erkend, maar heeft in 2013 wel een akkoord gesloten met Kosovo waarin ze erkennen dat ze geen zeggenschap hebben over het noorden van Kosovo.

Dit belangrijke akkoord was een voorwaarde voor eventuele EU-lidmaatschap voor beide landen. Afgelopen jaar volgde een nieuw akkoord over onder meer integratie van de Servische minderheid in Kosovo. Hierdoor komen Servië en Kosovo een stap dichter bij toetreding tot de Europese Unie

Het dorp Zubin Potok in het noorden van Kosovo waar de aanslag plaatsvond

    • Huib de Zeeuw