Opinie

Wedden?

Youp

Topgozer die Sepp Blatter. Je vangt meer dan drie miljoen euro per jaar en verklaart na afloop dat jij dat geld nooit gevraagd hebt. Hij kreeg het gewoon. Van wie? Zelf heeft hij geen idee. Ik denk dat Blatter het van Blatter kreeg. In elk geval stond het opeens op zijn rekening. Zo’n opmerking van de geschorste voorzitter is toch humor van de bovenste plank?Je hoeft als cabaretier niks meer te verzinnen.

Ik vind het heerlijk dat we die Sepp hebben. Dagelijks topamusement. Net zoals zijn partner in crime Platini, die met een roestvrijstalen smoel blijft oreren dat hij onschuldig is. Hij had gewoon recht op die 1,8 miljoen euro omdat hij negen jaar eerder werkzaamheden voor de FIFA had verricht. Heerlijk die voetbalwereld. Het duo Sepp & Michel is het topje van de maffia, maar dat zootje dat er omheen dwarrelt en mee graait uit de FIFA-ruif is minstens zo interessant. Zelfs de oud-president van Honduras moest deze week bekennen dat hij ook wat steekpenningen had aangenomen. Hij was ook nog een soort doorgeefluik.

Daarom snap ik die Joop Munsterman zo goed. Die heeft zich gewoon moeiteloos aangepast aan zijn omgeving. Joop schijnt met allerhande Mexicaanse narcocriminelen te hebben samengewerkt. Iets met een transfer. Een Mexicaans voetbalslaafje dat later weer aan Portugezen verkocht is. Slaafje is niet het goede woord. Vrees dat het mannetje er zelf ook wel weer een paar ton aan verdiend heeft. Of zijn broer. Of zijn schoonvader.

Of ik denk dat deze Mexicaanse speler gevoelig was voor een aantrekkelijk aanbod van gokchinezen? Ja, dat denk ik. Zoals ik ook niet verbaasd zou zijn als ik morgen zou lezen dat die Munsterman en zijn Twentse vriendjes heel veel wedstrijden gefixt zouden hebben. Hiermee zeg ik niet dat ze dat gedaan hebben. Ik zeg dat ik niet verbaasd ben als het bekend zou worden. Dat is iets heel anders. Waarom ik zo voorzichtig met mijn woorden omspring? Die Mexicanen zijn niet zachtzinnig. Voor je het weet wordt mijn afgehakte kop in een hoedendoos bij Carré afgeleverd. Mijn vrouw is bang dat ik dan wel gewoon doorpraat. Ik denk het ook. Vrees dat mijn afgehakte hoofd zich hardop afvraagt of het een goed idee is als de bedrijvendokter Joep van den Nieuwenhuyzen zich met de FIFA en FC Twente gaat bemoeien. Hoe ik daar op kom? Omdat die Joep deze week weer even langskwam om zijn onschuld te bewijzen en ik zag hem kakelen bij Jeroen Pauw. Ze willen 111 miljoen van hem plukken. Mooi carnavalesk getal.

Volgens Joep is hij onschuldig. Vroeg me wel af of er nog iemand is die deze man gelooft. Behalve Joepie zelf dan. Hoewel? Ik denk dat als hij met Blatter en Platini aan de bar van een Zwitsers hotel gaat drinken, ze met zijn drieën een leuke avond hebben en elkaar heel goed begrijpen. Denk ook dat hun conclusie is dat geld niet gelukkig maakt. Dat is altijd de mooiste dronkenmanspraat van radeloze graaiers.

Geld maakt inderdaad niet gelukkig. Vrees dat ook de familie van de vermoorde tennismecenas Koen Everink zo denkt. Men zegt dat hij is afgeslacht voor een paar rotcenten. Een engerd met gokschulden zou het gedaan hebben. Een mislukte tennisser die nog verloor van het muurtje en een nog slechtere pokeraar. De man heeft nog niet bekend. Dat hoort ook bij pokeren.

Tussen de regels door las ik dat de Nederlandse tennistop al jaren hele nachten op treurige hotelkamers zit te gokken op hun laptop. Dat doen ze op allerlei schimmige internetsites. Dus daarom slaan ze nog geen deuk in een pakje geitenkaas. De vedettes zijn te moe. Gokverslaafd.

En toen kreeg ik een hele slechte gedachte: als ze allemaal zo gokgevoelig zijn dan zullen ze toch ook wel eens een klein bedragje op een potje tennis zetten? En als je dan toch op een potje tennis gokt waarom zou je dan niet een keer op je eigen potje tennis gokken? En als je dan op de baan staat en je weet dat een verlies je een aanzienlijk bedrag oplevert? Of mag ik zo niet denken? Het zoemt sinds ik het verhaal over Koen Everink las wel door mijn hoofd. Ik zeg dat het zo is. Wedden?