Investeerder HAL neemt belang in succesvolle internetwinkel Coolblue

Internetwarenhuis Coolblue, een snelgroeiende webshop met inmiddels een jaaromzet van meer dan een half miljard euro, heeft een belangrijke strategische partner aan zich weten te binden. HAL Holding, een van de grootste investeringsmaatschappijen van Nederland, heeft een belang van 20 procent verworven in Coolblue.

Coolblue (1.600 werknemers) verkoopt vooral consumentenelektronica en witgoed online en sinds kort ook via een zevental fysieke winkels. Het bedrijf groeit razendsnel, de omzet verdubbelde de laatste twee jaar.

Die groei ging ten koste van de traditionele elektronicaketens met fysieke winkels. Vele kwamen de afgelopen jaren in de problemen, zoals It’s, Dixons, Mycom, Block, Megapool en Harense Smid. Coolblue maakt circa 2 procent winst op zijn omzet. Coolblue werd in 1999 opgericht als een soort studentenbedrijfje. De drie oprichters waren tot nu toe de enige aandeelhouders.

De komst van het beursgenoteerde HAL als vierde aandeelhouder moet volgens Coolblue-baas en aandeelhouder Pieter Zwart zorgen voor verdere professionalisering, met name op bestuursniveau, zo liet hij aan persbureau ANP weten.

Er bestaan plannen om in Europa uit te breiden, een beursgang wordt evenmin uitgesloten, al zal dat niet op korte termijn zijn. Overnamebedragen zijn niet bekendgemaakt.

HAL is voortgekomen uit de Holland-Amerika Lijn en belegt onder meer in baggeraar Boskalis, tankopslagbedrijf Vopak, kantoorinrichter Ahrend en brillenketen GrandVision. (NRC)