Veiligheidsraad voor VN-politiemacht naar Burundi

Een politieke crisis in het land duurt al tien maanden. Meer dan 450 mensen kwamen om.

VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon Ban Ki-moon
VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon Ban Ki-moon AFP / Fabrice Coffrini

De VN-veiligheidsraad heeft een resolutie aangenomen die de weg vrijmaakt voor de inzet van een politiemacht in Burundi. De politiemacht zou moeten toezien op de veiligheid in het land en de naleving van mensenrechten. Dat meldt AP.

De resolutie, door de Fransen ingediend, verzoekt VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon om binnen 15 dagen met een lijst aan scenario’s te komen voor een VN-politiemacht. Het is de bedoeling dat de regering van Burundi en de Afrikaanse Unie bij het opstellen van de plannen worden betrokken.

De VN-chef had eerder al de Afrikaanse Unie opgeroepen om in actie te komen. Die besloot in december om duizenden militairen naar het land te sturen, maar kwam daar op terug omdat de Burundese president Nkurunziza aangaf de komst van de troepen te blokkeren. In plaats daarvan ging een ‘politieke delegatie’ naar Burundi.

Een crisis in het land duurt al ruim tien maanden. Het begon toen Nkurunziza zich kandidaat stelde voor een derde, volgens tegenstanders ongrondwettelijke termijn. Na de omstreden overwinning gingen supporters van de president op de vuist met aanhangers van oppositiepartijen. Daarop mengden de veiligheidsdiensten en milities zich in de strijd. Zeker 450 mensen kwamen om door geweld, deels politici, militairen en activisten die kritisch zijn over de president. Zo’n 250.000 mensen zijn gevlucht uit het land.

Politiek conflict

De VS en mensenrechtenorganisaties waarschuwen dat het conflict dreigt uit te lopen op een herhaling van de jaren negentig. Destijds braken na de verkiezingen etnische zuiveringen uit, waarbij honderdduizenden mensen om het leven kwamen. Een belangrijk verschil met toen is dat het huidig conflict vooral politiek is. Spanningen tussen de Hutu’s en Tutsi’s zijn dit keer niet de oorzaak.

In februari ging Ban Ki-moon naar het Centraal-Afrikaanse land om met Nkurunziza te praten over de crisis. Achteraf verklaarde Nkurunziza dat hij tweeduizend gevangenen zou vrijlaten. Ook werd toegezegd dat bepaalde restricties voor media zouden worden opgeheven.