Vivat dreigde om te vallen, Financiën bereidde noodscenario voor

Het ministerie van Financiën heeft begin vorig jaar voorbereidingen getroffen om voor zo’n 3 miljard euro per jaar de uitkeringen van verzekeraar Vivat (voorheen Reaal) aan polishouders voor te schieten. Vlak voor de overname door het Chinese Anbang was de financiële situatie van Vivat zo nijpend geworden dat een liquidatie dreigde voor de levensverzekeringstak.

Dat melden betrokkenen aan NRC. Vivat, dat in 2013 samen met SNS Bank genationaliseerd werd, keert jaarlijks voor circa 3 miljard aan levensverzekeringen uit. Bij een liquidatie zou een curator voorlopig alle uitkeringen stopzetten. De staat zou dan tijdelijk inspringen, tot de curator had bepaald wie waar nog recht op had. Dit zou enkele jaren kunnen duren. Ook zouden de uitkeringen verlaagd moeten worden, terwijl bij veel polissen een vaste uitkering is afgesproken.

Voor het eerst dreigde in januari vorig jaar een grote Nederlandse verzekeraar (zes miljoen polissen, waarvan drie miljoen levensverzekeringen) onderuit te gaan. Bij de nationalisatie van SNS Reaal was Vivat het gezonde deel van de combinatie, maar daarna verslechterde de situatie bij de verzekeraar snel. De Europese Commissie had geëist dat Vivat werd verkocht, maar de belangstelling van potentiële kopers was minimaal. Als Vivat onverkoopbaar zou blijken, moest de levensverzekeringstak de deuren sluiten.

De vraag was alleen nog of Vivat de bestaande polissen zou mogen uitdienen, of dat toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) de vergunning zou intrekken en de divisie geliquideerd moest worden. Omdat dit voor alle betrokkenen onbekend terrein was, ontbrak het aan uitgewerkte wet- en regelgeving. Het ministerie van Financiën en DNB werken daar nu aan, met het oog op de slechte vooruitzichten voor de sector.

Verzekeraars kampen met fundamentele problemen: extreem lage rente, een verzadigde markt en een gering vertrouwen van consumenten sinds de woekerpolisaffaire. DNB sprak donderdag opnieuw haar zorgen uit over de toekomstbestendigheid van veel verzekeraars.

Het ministerie van Financiën zegt in een reactie dat het „uiteraard heeft nagedacht over andere scenario’s indien de overname van Vivat door Anbang niet zou lukken. Over de inhoud van deze andere scenario’s doen wij geen uitspraak.”