Sparta moet nog even wachten op kampioenschap

Eigen remise en winst concurrenten staan titel in de weg

Spartaspeler Denzel Dumfries (l) in duel met Uroš Matic van NAC.
Spartaspeler Denzel Dumfries (l) in duel met Uroš Matic van NAC. Foto ANP-Pro Shots

Sparta Rotterdam heeft de eerste kans op het kampioenschap in de Jupiler League niet kunnen verzilveren. De ploeg van trainer Alex Pastoor kwam vrijdag op het volgepakte Kasteel niet verder dan 1-1 tegen NAC Breda. Alleen bij winst had Sparta eventueel de titel en bijbehorende promotie naar de eredivisie al kunnen vieren.

Sparta bestond vrijdag precies 128 jaar en had het verjaardagsfeest willen bekronen met een kampioenschap. Winst op NAC was daarvoor noodzakelijk en bovendien moesten de overgebleven concurrenten VVV-Venlo en FC Eindhoven punten verspelen tegen respectievelijk FC Den Bosch en RKC Waalwijk. Dat ‘droomscenario’ liep echter spaak voor de Rotterdamse club, die in 2010 voor de tweede keer degradeerde uit de eredivisie. Sparta kwam zelf niet verder dan een gelijkspel, terwijl VVV en Eindhoven allebei met 2-1 wonnen.

Alles en iedereen op het uitverkochte Kasteel was klaar voor een feest. Overal hingen ballonnen en KNVB-directeur Bert van Oostveen had de kampioensschaal alvast meegenomen. Sparta leek op het veld echter gebukt te gaan onder stress. Binnen twee minuten kreeg NAC al een strafschop, nadat Divine Naah door twee Rotterdammers onderuit was gehaald. Doelman Roy Kortsmit pakte de slappe trap van Sjoerd Ars van elf meter echter klemvast.

Bij rust kon de champagne in Rotterdam eigenlijk al terug de koelkast in, omdat zowel VVV als FC Eindhoven met 2-0 voor stond. De hoop op de titel was helemaal weg toen Ars aan het begin van de tweede helft alsnog scoorde voor NAC.

De thuisclub kwam twintig minuten voor tijd weliswaar langszij dankzij een prachtig schot van Ryan Sanusi, maar daar bleef het bij (1-1). (ANP)