‘WK-bid Nederland en België kansloos’

Sepp BlatterFoto FABRICE COFFRINI/AFP
Sepp BlatterFoto FABRICE COFFRINI/AFP

De poging van Nederland en België om samen het WK voetbal van 2018 binnen te halen, was op voorhand kansloos. Dat heeft de voormalige FIFA-voorzitter Sepp Blatter vrijdag gezegd tegen de NOS. „Jullie hadden geen kans, omdat jullie een dubbele kandidatuur hadden”, beweert de tachtigjarige Zwitser, die eind februari bij de wereldvoetbalbond werd opgevolgd door Gianni Infantino.

Nederland en België investeerden ruim 10 miljoen euro in de campagne om het WK van 2018 binnen te halen. De ‘Lage Landen’ hadden concurrentie van Engeland, Rusland en een gezamenlijk bid van Spanje en Portugal. Het uitvoerend comité van de FIFA wees de organisatie in december 2010 toe aan Rusland.

Volgens Blatter was na het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea al duidelijk dat het mondiale toernooi nooit meer in twee landen zou worden gehouden. „Dat wist men, omdat we dat na 2002 hadden besloten. Niet meer een dubbele kandidatuur. Ook Spanje en Portugal hadden geen kans. Maar je hebt altijd landen die stoer willen doen en het toch proberen.”

De uitspraken van de gevallen voetbalbaas, die voor zes jaar is geschorst, komen niet overeen met wat Blatter voor de verkiezing in 2010 zei. Toen noemde hij het ‘HollandBelgiumBid’ „sympathiek” en zei Blatter het „prachtig” te vinden dat ook kleine landen proberen het WK binnen te halen.

De Zwitser verbaasde vorig jaar de voetbalwereld door te roepen dat al vóór de stemming binnen het hoofdbestuur van de FIFA was afgesproken naar welke landen de WK’s van 2018 en 2022 zouden gaan. Nederland en België schakelden een advocatenkantoor in om juridische stappen te onderzoeken. (ANP)