Politiemol handelde in drugs, verklaart vriend

Justitie gaat er steeds meer van uit dat politiemol Mark M. doelbewust door criminelen bij de politie is gestationeerd.

None
foto Istock

De van grootschalige corruptie verdachte voormalige agent Mark M. uit Weert was volgens een van zijn beste vrienden naast zijn werk bij de politie ook zeer actief in de drugshandel.

Dit heeft deze vriend Erik G. M. onlangs verklaard tegenover agenten van de rijksrecherche. De verdachte politiemol zou hem in 2013 al hebben verteld bij te verdienen met wiethandel.

Volgens Erik waren er in leegstaande koopwoningen in Brabant en Limburg door de politierechercheur wietplantages ingericht. Mark M. (29) zou Erik hebben aangeboden in zo’n wietpand te gaan wonen. Erik zou dan maandelijks duizend euro zakgeld krijgen en een gepaste auto zodat de plantage niet zou opvallen.

In het onderzoek naar de corruptie – codenaam zijdehaai – heeft de politie de afgelopen maanden veel informatie verzameld door telefoons af te luisteren. Vrienden van de in september 2015 gearresteerde M. en mogelijke afnemers van de criminele informatie uit politiebestanden zijn getapt. Het afluisteren en de verhoren hebben een reeks nieuwe verdenkingen opgeleverd ten aanzien van criminelen die zaken deden met de politiemol.

Naast het onderzoek naar corruptie dat onder leiding van het OM in Oost-Brabant door de rijksrecherche gebeurt, bekijkt de landelijke recherche hoeveel schade het lekken van informatie aan lopende onderzoeken heeft opgeleverd.

Meer dan honderd onderzoeken

De politie gaat er steeds meer vanuit dat M. in opdracht van de onderwereld in 2009 in dienst is getreden bij de politie. Het vooropgezette plan van drugs- en motorbendes in Brabant zou van meet af aan zijn geweest om op die manier toegang te krijgen tot geheime politie-informatie. M. heeft informatie uit meer dan honderd onderzoeken gestolen.

„We dachten aanvankelijk dat hij informatie ging stelen uit frustratie die ontstond toen hij hoorde dat hij weg moest bij de recherche omdat de AIVD geen verklaring van geen bezwaar af gaf. Maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat hij al kort na zijn aanstelling politie-informatie is gaan verkopen”, zegt een hooggeplaatste opsporingsambtenaar.

Bij het OM en politie bestaat ook het bange vermoeden dat politiecollega’s van M. op zijn minst op de hoogte waren van de duistere activiteiten van de politiemol. „De rotste appel sinds tijden”, zei politiebaas Gerard Bouman eerder.

M. leefde royaal boven zijn stand en reisde maandelijks naar Oekraïne. De politie denkt dat hij zijn Porsche kocht van een man in Weert aan wie hij geheime politie-informatie verstrekte. „Iedereen vermoedde dat er iets fout was met M. behalve zijn politiecollega’s. Dat is te eigenaardig”, zegt een opsporingsbron. Het OM wacht nog op informatie die via rechtshulpverzoeken is gevraagd aan Oekraïne, Curaçao, België en Zweden.

De politie hoopt binnenkort een in Alicante wonende drugsverdachte en vermoedelijke klant van M. te horen. De 45-jarige in het Brabantse Raamsdonkveer geboren man werd eerder opgepakt in Spanje, maar weer losgelaten door de politie.

    • Marcel Haenen