Pianoman wil reiziger beroeren

EU-verdrag Op Amsterdam CS speelde de Oekraïense pianist Matsech voor een ja-stem.

Oekraïense pianist Markijan Matsech op Amsterdam CS. Foto Gino Kleisen
Oekraïense pianist Markijan Matsech op Amsterdam CS. Foto Gino Kleisen

Zijn pianospel moet nu niet de oproerpolitie, maar reizigers beroeren. Opus 64 van Chopin, net als twee jaar terug tijdens de revolutie, toen een foto van hem en zijn piano de wereld overging. Nu speelt de Oekraïense Markijan Matsech (24) op Nederlandse stations. Om mensen te bewegen vóór het associatieverdrag met Oekraïne te stemmen. Over zijn piano hangt, net als toen, een Oekraïense en een Europese vlag.

Matsech wilde graag naar Nederland voor het referendum. Zijn moeder woont hier, hij nam deel aan de protesten op het Maidanplan in Kiev, waarna hij de Pianoman werd genoemd. „Het associatieverdrag is belangrijk voor ons land, en voor mij persoonlijk. Het is de volgende stap in de revolutie. Dit is waarom zo veel mensen zijn doodgegaan. Waarom we in oorlog zijn met Rusland. We hebben er veel voor opgeofferd.”

Eerst snapte hij niet waarom mensen tegen het verdrag zouden stemmen; het is zo belangrijk voor de toekomst van Oekraïne, zegt hij. Pratend met voorbijgangers leert hij het nee-kamp kennen. „Mensen zijn sceptisch over Europa. Maar ze beseffen niet wat het voor ons betekent: het gaat over hoe wij willen leven, over vrijheid en democratie. Het verdrag is een stap in die richting.”

Op het Centraal Station in Amsterdam blijft vrijdagmiddag een handjevol mensen bij de piano staan. „Dwaas in het kwadraat”, noemt een passant het verdrag, dat hij onlangs helemaal gelezen heeft. „Er wordt gezegd dat het een handelsverdrag is, maar er staan militaire paragrafen in.”

Een Oekraïner die bij TomTom werkt zegt dat hij het geweldig vindt wat Matsech doet. „Ik weet van de geruchten dat Oekraïners fascisten zijn. Maar dat is Russische propaganda. Ik hoop dat Nederland slim genoeg is om voor te stemmen.”