Kijken: de Pianoman is in Nederland en speelt voor een ja

De Oekraïense pianist Matsech speelde afgelopen week op Nederlandse stations voor een ja-stem voor het EU-verdrag met Oekraïne.

Oekraïense pianist Markijan Matsech op Amsterdam CS.

Zijn pianospel moet nu niet de oproerpolitie, maar reizigers beroeren. Opus 64 van Chopin, net als twee jaar terug tijdens de revolutie, toen een foto van hem en zijn piano de wereld overging. Nu speelt de Oekraïense Markijan Matsech (24) op Nederlandse stations. Om mensen te bewegen vóór het associatieverdrag met Oekraïne te stemmen. Over zijn piano hangt, net als toen, een Oekraïense en een Europese vlag.

Markijan speelt piano voor het ja-kamp from nrc.nl on Vimeo.

Video: Elze van Driel

‘Het associatieverdrag is belangrijk voor ons land’

Matsech wilde graag naar Nederland voor het referendum. Zijn moeder woont hier, hij nam deel aan de protesten op het Maidanplan in Kiev, waarna hij de Pianoman werd genoemd. „Het associatieverdrag is belangrijk voor ons land, en voor mij persoonlijk. Het is de volgende stap in de revolutie. Dit is waarom zo veel mensen zijn doodgegaan. Waarom we in oorlog zijn met Rusland. We hebben er veel voor opgeofferd.”

In eerste instantie snapte hij niet waarom mensen in vredesnaam tegen het verdrag zouden stemmen. Omdat het, zegt hij, zo belangrijk is voor de toekomst en burgers van Oekraïne. Maar al pratende met voorbijgangers leert hij het nee-kamp kennen. „Mensen zijn sceptisch over Europa. Maar ze beseffen niet wat het voor ons betekent: het gaat over hoe wij willen leven, over vrijheid en democratie. Het verdrag is een stap in die richting.”

Op het Centraal Station in Amsterdam blijft vrijdagmiddag een handjevol mensen bij de piano staan. „Dwaas in het kwadraat”, noemt een passant het verdrag, dat hij onlangs helemaal gelezen heeft. „Er wordt gezegd dat het een handelsverdrag is, maar er staan militaire paragrafen in.”

Een andere voorbijganger heeft berichten over het verdrag langs haar heen laten gaan – te druk. Een Oekraïner die bij TomTom werkt en toevallig langsloopt met zijn vriendin, zegt dat hij het geweldig vindt wat Matsech doet. „Ik weet van de geruchten dat Oekraïners fascisten zijn. Maar dat is Russische propaganda. Ik hoop dat Nederland slim genoeg is om voor te stemmen.”