Opstootjes in Molenbeek, vrouw zwaargewond

De vrouw werd geschept door een auto die wegreed voor de politie. Er zijn arrestaties verricht.

De aanwezige oproerpolitie voerde charges uit.
De aanwezige oproerpolitie voerde charges uit. Foto Olivier Matthys / AP

Bij rellen in de Brusselse wijk Molenbeek is zaterdag een vrouw ernstig gewond geraakt. Ze werd geschept door een auto die even daarvoor met hoge snelheid was weggereden van de politie, melden Belgische media. Het was de hele middag al onrustig in de stad nadat de autoriteiten geprobeerd hadden verschillende demonstraties te voorkomen.

De ongeregeldheden in Molenbeek braken volgens de Belgische omroep VRT uit naar aanleiding van een vooraf aangekondigd en verboden (pdf) protest van extreemrechts. Zeven mensen werden daarbij opgepakt. Vervolgens zouden jongeren uit de buurt in een mars naar de Beurs willen lopen. Toen de politie ook dat wilde voorkomen, werd het onrustig en waren er botsingen tussen demonstranten en de politie.

Ook op het Beursplein werden arrestaties verricht, meldt persbureau ANP op basis van Belga. Op het plein, sinds de aanslagen een centrale plek voor herdenkingen, werd een antiracismebetoging afgebroken. Ongeveer tien mensen werden opgepakt.

Aanrijding

De vrouw die zwaargewond raakte, liep in Molenbeek over straat. Op videobeelden is te zien hoe agenten met getrokken wapens even daarvoor een witte Audi A1 proberen tegen te houden. De bijrijder maakt een selfie en de auto rijdt met hoge snelheid weg. Verderop schept de chauffeur de vrouw. Ze liep daarbij volgens de omroep VTM verwondingen aan haar hoofd en botbreuken op. De krant De Standaard meldt dat een van de inzittenden is opgepakt. Naar de tweede zou nog worden gezocht.


Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Bij de protesten in Molenbeek waren zo’n vierhonderd demonstranten aanwezig. Volgens persbureau Belga werd het tegen de avond pas weer rustig.