Oostenrijk wil militairen inzetten bij grenscontroles

Defensieminister Hans Peter Doskozil vreest een stijgende toestroom van migranten die via Italië Europa willen bereiken.

Bulgaarse soldaten bewaken de grens met Macedonië.
Bulgaarse soldaten bewaken de grens met Macedonië. Foto Nikolay Doychinov/AFP

Oostenrijk wil militairen inzetten bij controles op de grens met Italië om de verwachte extra toestroom aan migranten de komende weken op te vangen. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Defensie Hans Peter Doskozil gezegd tegen de Duitse krant Die Welt. Hij wil het plan komende week met zijn EU-collega’s bespreken.

“Aangezien de buitengrenzen van de Europese Unie op dit moment niet goed beveiligd zijn, zal Oostenrijk op korte termijn strikte grenscontroles opwerpen”, stelt Doskozil in het interview. Reden voor de maatregel is dat de bewindspersoon vreest dat het aantal migranten dat via Italië West-Europa wil bereiken, de komende tijd zal toenemen. Dat zou volgens Doskozil het gevolg zijn van de EU-deal met Turkije, waarmee het onmogelijk wordt om via dat land Europa in te komen.

Volgens de Defensieminister zijn er dit jaar al 16.000 vluchtelingen via Italië de EU binnengekomen, een stijging van 44 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar:

“We verwachten een intensief gebruik van de Mediterraanse route de komende weken. Vorige week alleen al hebben vijfduizend vluchtelingen van die route gebruikgemaakt. Als de weersomstandigheden beter worden, zal dit aantal toenemen. De smokkelaars treffen al voorbereidingen.”

Militairen zullen worden ingezet voor de grenscontroles op de Brennerpas, zegt Doskozil. “Maar zij kunnen ook helpen bij het registreren van migranten of het bieden van humanitaire steun.”

Frontex-missie

De Oostenrijkse Defensieminister is van mening dat de in de toekomst soldaten vaker moeten worden ingezet bij het bewaken van de buitengrenzen van de EU. “We stellen een civiele-militaire missie voor die de Frontex (EU’s grensbewakingsdienst, red.) moet ondersteunen. Zij kunnen volgens hem ingezet worden “waar het maar nodig is: in Griekenland, Bulgarije of zelfs Italië”.