Obama waarschuwt voor nucleair terrorisme

Landen moeten zich volgens de Amerikaanse president inspannen om hun kerncentrales beter te beveiligen.

De Amerikaanse president Barack Obama aan het slot van een nucleaire top in Washington.
De Amerikaanse president Barack Obama aan het slot van een nucleaire top in Washington. Foto Win McNamee/AFP

Nucleair terrorisme vormt een van de grootste bedreigingen voor de wereldwijde veiligheid in de 21ste eeuw. Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse president Barack Obama. Op een nucleaire top in Washington riep hij wereldleiders op meer te doen om kerncentrales beter te beveiligen om te voorkomen dat “gekken”, zoals leden van terreurgroepering Islamitische Staat, atoomwapens in handen krijgen.

Twitter avatar WhiteHouse The White House “We cannot be complacent. We have to build on our progress.” —@POTUS to global leaders on #NuclearSecurity: https://t.co/VhmOze1P5M

Volgens Obama zijn terroristen er nog niet in geslaagd om materialen te bemachtigen waarmee zo’n nucleaire bom gemaakt zou kunnen worden. Het is volgens hem echter verontrustend dat Al-Qaeda er lang naar op zoek is geweest. De recente aanslagen in Parijs en Brussel hebben geleid tot eenzelfde bezorgdheid, aldus Obama. Bij huiszoekingen eind vorig jaar vonden agenten uren aan videomateriaal van de woning van de topman van het Belgische Studiecentrum voor Kernenergie.

“Er bestaat geen twijfel dat als deze gekken ooit een nucleaire bom in handen krijgen, zij deze met zekerheid gaan gebruiken om zoveel mogelijk onschuldige mensen te doden. Het zou onze wereld voor altijd veranderen.”

“Niet zelfvoldaan zijn”

“We hebben tezamen al de meest dodelijke materialen verwijderd van nucleaire faciliteiten overal ter wereld”, stelt de Amerikaanse president. Desalniettemin mogen landen niet “zelfvoldaan zijn” en moeten zij zich inspannen om de controle op de opslag van nucleaire wapens te verbeteren. “De meest effectieve bescherming tegen nucleair terrorisme is de materialen volledig te beveiligen, zodat ze niet in de verkeerde handen kunnen vallen.”

Donald Trump

Aan het slot van de nucleaire top deelde Obama nog een sneer uit aan Donald Trump, de koploper in de race om de Republikeinse nominatie voor de volgende presidentsverkiezingen. Die had eerder gezegd dat Japan en Zuid-Korea de mogelijkheid moeten krijgen om hun eigen kernwapens te bouwen, om zich zo te beschermen tegen de nucleaire dreiging van Noord-Korea.

Obama reageerde daarop door te zeggen dat Amerikanen iemand met zulke gedachten niet in het Witte Huis willen:

“De persoon die deze opmerkingen maakte, weet niet veel over buitenlands of nucleair beleid, het Koreaanse schiereiland of de wereld in het algemeen.”

Erdogan

De Amerikaanse president gaf tegenover journalisten tevens aan dat hij zijn zorgen heeft geuit bij zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan over de druk die wordt uitgeoefend op de vrije pers in het land. Erdogan moet het democratisch debat niet indammen in Turkije, stelt Obama.

“Ik denk dat de aanpak die zij hebben gekozen ten aanzien van de pers er een is die voor problemen kan zorgen in Turkije. Hij (Erdogan, red.) kwam aan de macht door democratie te beloven. Turkije is historisch gezien een land waarin islamitisch geloof gepaard ging met moderniteit en een toenemende openheid. Die erfenis moet worden voorgezet.”

Obama refereerde met zijn opmerkingen onder meer aan de twee kritische Turkse journalisten die zijn vastgezet omdat ze videomateriaal publiceerden waarin te zien zou zijn dat de Turkse inlichtingendienst wapens vervoerde naar rebellengroepen in Syrië.