Massagraf met tientallen lichamen ontdekt in Palmyra

De executies zijn vermoedelijk het werk van IS. De stad werd afgelopen zondag door het Syrische regeringsleger terugveroverd.

In de stad Palmyra werden door IS grote vernielingen aangericht aan historische gebouwen.
In de stad Palmyra werden door IS grote vernielingen aangericht aan historische gebouwen. Foto Omar Sanadiki/Reuters

Het Syrische regeringsleger heeft vrijdag een massagraf met daarin de menselijke resten van tientallen burgers en militairen ontdekt in het noordoosten van de stad Palmyra. Volgens AFP, dat zich baseert op staatsmedia, gaat het om 42 mensen, Reuters spreekt van 45 mensen. Zij werden vermoedelijk gedood door jihadistische strijders van terreurgroepering Islamitische Staat.

Het graf bevat volgens AFP de lichamen, of delen daarvan, van achttien militairen en 24 burgers, waaronder drie kinderen. Zij zouden familieleden zijn van de soldaten en kwamen om het leven door onthoofding of kregen een fataal nekschot. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gebeurde dat nadat IS de stad vorig jaar mei in handen kreeg. De menselijke resten zijn nu naar een militair hospitaal in Homs gebracht.

De historische plaats Palmyra werd vorige week door het regeringsleger volledig terugveroverd op IS, nadat de terreurgroepering de stad tien maanden had bezet. Zij werden daarbij ondersteund door Russische luchtaanvallen. Vele historische gebouwen bleken te zijn verwoest of beschadigd door de jihadistische strijders. Hoe groot de schade is, is nog niet vastgesteld.

Palmyra ligt strategisch op een kruispunt van wegen richting gebieden die in handen zijn van het regime van president Bashar Al-Assad: de hoofdstad Damascus en de stad Homs, alsmede de provinciehoofdstad Deir es-Zor in het oosten. Laatstgenoemde geldt als een IS-bolwerk en de strijders die Palmyra nu zijn ontvlucht, zouden naar die stad en naar Raqqa zijn gegaan.

Vermoedelijk meerdere graven

Militairen blijven verder zoeken naar mogelijk meerdere massagraven stelt een bron binnen het regeringsleger tegenover AFP. Volgens de directeur het Observatorium, Rami Abdel Rahman heeft IS “ten minste 280 mensen geëxecuteerd” tijdens de bezetting van Palmyra. Dit gebeurde volgens hem in het Romeinse theater in de stad.