Luchthaven Zaventem vanaf zondag weer beperkt open

Voor het eerst sinds de aanslagen op 22 maart zullen er vliegtuigen vertrekken van de Brusselse luchthaven.

Een forensisch onderzoeker inspecteert het gebied aan de voorkant van de terminal waar op 22 maart twee explosies plaatsvonden.
Een forensisch onderzoeker inspecteert het gebied aan de voorkant van de terminal waar op 22 maart twee explosies plaatsvonden. Foto Geert Vanden Wijngaert/AP

De Brusselse luchthaven Zaventem gaat zondag voor het eerst sinds de aanslagen op 22 maart weer beperkt open. Er zullen die dag drie vluchten vertrekken, zo heeft de directeur van Brussels Airport Arnaud Feist zaterdag bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat vanaf eind juni of begin juli het vliegveld weer volledig operationeel is.

Twitter avatar BrusselsAirport Brussels Airport Date of restart has been set: #brusselsairport will partially resume passenger flights as of Sunday 3 April.

De vliegtuigen die zondag opstijgen, hebben als bestemming het Portugese Faro, het Griekse Athene en het Italiaanse Turijn. Reizigers kunnen de komende dagen alleen bij het vliegveld komen via een auto of taxi, benadrukte Feist. De veiligheidscontroles zullen bovendien strenger zijn dan voor de aanslagen. Via een nieuw controlesysteem kunnen achthonderd passagiers per uur worden toegelaten. Op normale dagen handelt het vliegveld zeshonderd vluchten per dag af.

Bij de bomexplosies op Zaventem en het metrostations Maalbeek kwamen 32 mensen om het leven en raakten 270 mensen gewond. Vrijdag lagen volgens de federale overheidsdienst Volksgezondheid nog 75 slachtoffers als gevolg van de aanslagen in het ziekenhuis.

Lees ook het opiniestuk van een oud-leraar van een van de aanslagplegers:Mijn leerling Najim Laachraoui was geen slechte jongen

Nieuwe veiligheidsmaatregelen

De nieuwe veiligheidsmaatregelen houden onder meer in dat bezoekers bij nadering van de luchthaven al worden gecontroleerd, onder meer door middel van het scannen van de nummerplaat van de auto. In tenten buiten het gebouw zal bovendien de bagage van de passagiers worden doorzocht. Beveiligingsmedewerkers checken nog voor het betreden van Zaventem de identiteit van de reizigers.

De Vlaamse zender VTM maakte een video waarin de nieuwe maatregelen uiteen worden gezet:


Vrijdag bereikten de vakbonden van de luchthavenpolitie en de Belgische overheid een akkoord over de nieuwe veiligheidsmaatregelen. De afgelopen dagen klaagden agenten van de luchthavenpolitie onder meer over het gebrek aan controles bij aankomst, waardoor iedereen het vliegveld in kan, “ook personen die geseind staan inzake zware criminele feiten”.