Kijk maar uit lastige vogels! Voor robotvalk.

Duiven die overal poepen, spreeuwen die bessen plunderen. De robotvalk jaagt ze de stuipen op het lijf.

Nu de lente is begonnen, kun je de vogels weer horen en zien. Ze zingen en kwetteren ’s ochtends, ze fladderen in de boomtakken en zweven door de lucht. Bijna niets maakt zo vrolijk als vogels.

Maar soms zijn vogels ook lastpakken. Duiven poepen alles onder en ganzen zorgen voor gevaar bij vliegvelden. Wat doe je dan? Verjagen die vogels, vinden de mensen die last van ze hebben. Maar hoe?

Bijvoorbeeld met de speciale robotvogel van Nico Nijenhuis en zijn collega’s. Die vliegende robot lijkt namelijk heel erg op een slechtvalk, een roofvogel waar vogels heel bang voor zijn. „De robotvogel heeft dezelfde vleugelslag als de slechtvalk en ook hetzelfde silhouet. Dus als ze de robot zien, vliegen ze weg ”, vertelt Nico.

Nico is gaan werken aan de robotvogel, toen hij nog studeerde aan de Universiteit Twente (UT). Nu heeft hij een bedrijf dat een stuk of twaalf robotvogels laat rondvliegen. Deze week kreeg hij samen met de UT een prijs voor de robot.

Om een goede robotvogel te maken, moet je veel weten over vogelgedrag. „Onze eerste vogels maakten nogal rustige bochten, maar nu maken de vogels veel scherpere bochten”, zegt Nico. „Je moet namelijk echt jagen als een valk en de vogels goed angst aanjagen.”

Zo hebben de robotvogels vorig jaar al vogels verjaagd in een bessenboomgaard. Nico: „De spreeuwen gingen snel weg, maar de kraaien waren behoorlijk agressief – dat duurde wat langer.” Nico wil zijn robotvogels ook laten vliegen op de olievelden in Amerika: „Daar gaan vogels vaak zitten in de warme poeltjes en dat is natuurlijk heel ongezond voor ze.”

Het liefst laat Nico zijn robotvogels jagen bij de vliegvelden, maar juist daar mogen minivliegtuigjes niet vliegen. Zijn vreemde vogels hebben zelf dus last van rare regels.