Stijgend museumbezoek niet alleen in Nederland, maar mondiale trend

Het stijgende museumbezoek is geen Nederlands verschijnsel, internationaal trekken musea en tentoonstellingen jaar op jaar meer bezoekers . Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat The Art Newspaper deze week publiceerde.

Sinds 2007 is het wereldwijde museumbezoek met 10,2 procent gestegen, berekende de internationale kunstkrant. Het al jaren beste bezochte museum van de wereld blijft het Louvre in Parijs, ook al zag dat zijn bezoekeraantal na de terroristische aanslagen met 600.000 afnemen tot 8,6 miljoen.

De kunstkrant maakt ranglijsten per categorie. Het Rijksmuseum voert, en dat is uitzonderlijk voor een Nederlands museum, één van die ranglijsten aan. De best bezochte tentoonstelling van oude meesters was de Late Rembrandt, met ruim 520.000 bezoekers. Vooral omdat de internationale kunstkrant als maatstaf het gemiddelde aantal bezoekers per dag neemt. Met 5.481 bezoekers per dag liet het Rijks tentoonstellingen van Velázquez (met tekeningen in Parijs en Wenen) en Goya (in Prado in Madrid) achter zich op het lijstje van meest populaire tentoonstellingen van Oude Meesters.

Op de ranglijst van de 100 best bezochte musea staat het Rijksmuseum op de 22e (2.345.666 bezoekers), het Van Gogh op de 27e (1.908.744) en het Stedelijk op de 97e plek (724.257 bezoekers).

Verbouwingen of nieuwbouw helpen om meer bezoekers te trekken. Dat verschijnsel was in Nederland al bekend, maar geldt ook internationaal, concludeert The Art Newspaper. Bezoekersaantallen stijgen fors in de eerste jaren, daarna kalven die soms iets af, maar het blijft op een hoger niveau dan daarvoor. Bezoekersaantallen van verbouwde musea stegen sinds 2007 met 14,1 procent en daarmee meer dan bij andere musea (10,2 procent).