PSV wint knap van AZ, Feyenoord ferm derde

Heracles wist niet te winnen van FC Utrecht. Het werd 1-1. Ook De Graafschap en Cambuur spelen gelijk. Twente wint van Willem II.

Marco van Ginkel scoort uit een vrije trap de 0-4.
Marco van Ginkel scoort uit een vrije trap de 0-4. Foto ANP

In de strijd om de landstitel heeft PSV zich zaterdagavond knap herpakt. Na de domper twee weken geleden tegen Ajax en het verlies van de koppositie in de eredivisie ging de ploeg van Phillip Cocu in de lastige uitwedstrijd tegen AZ beter om met de kansen en wist bovendien goudhaantje Vincent Janssen van scoren te houden: 2-4.

Voor de trainers van beide ploegen was de opstelling voor het competitieduel een flinke puzzel. PSV-trainer Phillip Cocu kon door blessures geen beroep doen op Jürgen Locadia en Andrés Guardado. Bovendien oordeelde hij dat Jetro Willems niet fit genoeg was voor een volledige wedstrijd. Gastón Pereiro kreeg daarom een plek als linksbuiten, Jorrit Hendrix als controlerende middenvelder en Joshua Brenet als linksback.

AZ-trainer John van de Brom miste zijn geschorste basisspelers Stijn Wuytens, Alireza Jahanbakhsh en de geblesseerde Ron Vlaar. Ook Mattias Johansson was nog niet in staat om een hele wedstrijd te spelen. Vanwege de afwezigheid van de verschillende routiniers stelde trainer John van den Brom het jongste AZ ooit op.

Als een stel jonge honden begon de thuisploeg ook aan de wedstrijd en dat leverde veel spektakel op. Binnen enkele minuten kreeg de thuisploeg een paar grote kansen. De bejubelde topscorer Janssen stelde Dabney dos Santos in de allereerste minuut in staat om te scoren, maar de AZ-aanvaller miste. Tien minuten later werd doelman Jeroen Zoet bijna verrast door een heel ver schot van Thom Haye op de lat.

Aan de overzijde was Pereiro dicht bij een treffer, maar hij trof ook de lat. Een minuut later klopte hij doelman en landgenoot Sergio Rochet wel in de rebound na matig uitverdedigen door Derrick Luckassen. Kort voor rust verdubbelde PSV de voorsprong door een goede steekpass van Luuk de Jong op Marco van Ginkel.

AZ kwam nog steeds strijdbaar uit de kleedkamer, maar was slordig in de afronding: Janssen, Dos Santos, Levi Garcia en Ridgeciano Haps schoten allen naast. PSV bleef koel en bouwde de voorsprong uit: Luciano Narsingh scoorde en Marco van Ginkel maakte zijn tweede van de avond uit een vrije trap. De doelpunten van AZ-invallers Jop van der Linden en Muamer Tankovic kwamen te laat om de wedstrijd nog echt spannend te maken.

Feyenoord - Excelsior: 3-0

Feyenoord heeft, met oog op rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal, de belangrijke derde plaats in de eredivisie stevig in handen genomen na de soepele 3-0 winst op Excelsior. De Rotterdamse derby was geen moment spannend.

Vanaf de aftrap heerste Feyenoord op alle fronten. Het duel was na de eerste helft al beslist. Dirk Kuijt, terug na een schorsing, scoorde tweemaal, verdeeld over beide helften. Jens Toornstra stond aan de basis van alle doelpunten.

Feyenoord startte al meteen voortvarend met vlot en agressief voetbal. Al binnen enkele minuten kreeg Eljero Elia een goede mogelijkheid. Hij verzuimde het openingsdoelpunt te maken. Die treffer voor het veel betere Feyenoord viel na ruim 20 minuten alsnog. Kuijt kopte een hoekschop van Toornstra achter doelman Tom Muyters.

Dezelfde Toornstra stond dik 10 minuten later ook aan de basis van het tweede doelpunt. Nadat Michiel Kramer slim over een voorzet van Toornstra heen stapte kon Elia Excelsior al in de eerste helft op beslissende achterstand zetten. Hij verraste met zijn schot doelman Muyters.
Een kwartier na de rust liep Feyenoord nog verder uit. Opnieuw was Kuijt de maker van het doelpunt. En andermaal was Toornstra de aangever. Excelsior stelde er vrijwel niets tegenover. Doelman Kenneth Vermeer van Feyenoord kreeg vrijwel geen schot op doel te verwerken. Slechts Tom van Weert kreeg een mogelijkheid te scoren. Hij schoot naast.

De eenzijdige derby kabbelde na die treffer voort. Feyenoord probeerde, ook nadat Kuijt was gewisseld, nog wel de score verder uit te bouwen, maar de scherpte ontbrak bij die pogingen. Excelsior was en bleef in alle opzichten machteloos, waardoor van enige spanning en emotie in de Rotterdamse derby geen moment sprake was.

Willem II - FC Twente: 2-3

Willem II heeft zichzelf zaterdag geen beste dienst bewezen. De Tilburgse ploeg leek tegen FC Twente op weg naar een simpele zege, maar gaf in de tweede helft een voorsprong van 2-0 volledig weg: 2-3.
Niet voor het eerst dit seizoen was Hakim Ziyech de grote man bij de Tukkers. De middenvelder schoot in de tweede helft twee keer raak uit een vrije trap. Met name de laatste, zo’n tien minuten voor tijd, was fraai. De bal zeilde prachtig in de verre kruising achter de kansloze doelman Kostas Lamprou.

De avond was nog wel zo mooi begonnen voor de Tilburgers. Willem II had de afgelopen vier thuiswedstrijden geen enkele keer gescoord, maar gaf het publiek nu al na zeventien seconden reden tot juichen. Erik Falkenburg vond met een fraai gekruld schot de verre hoek achter doelman Nick Marsman. Het betekende bovendien het snelste doelpunt van het seizoen.

Twente had aanvankelijk geen antwoord op het fellere Willem II en kwam vlak voor rust verder op de achterstand. Lucas Andersen, in de uitwedstrijd in Enschede nog goed voor drie doelpunten, mocht zomaar alleen op Marsman afstormen en schoof de bal onder de keeper door: 2-0.

Na rust was het spel meer in evenwicht. Twente kwam zelfs terug in de wedstrijd dankzij Ziyech, wiens vrije trap van de zijkant door iedereen werd gemist. De gasten kregen daarna ook kansen op de 2-2. Zo schoot Jerson Cabral op de lat en kopte spits Oskar Zawada de daaropvolgende rebound eveneens tegen de dwarsligger. De Pool stond voor het eerst in de basis vanwege de schorsing van Zakaria El Azzouzi.

De gelijkmaker viel achttien minuten voor tijd alsnog. Vlak nadat Nick van der Velden namens Willem II net naast had geschoten, tikte Chinedu Ede de bal binnen. De Duitser stond op de goede plaats, nadat Lamprou een schot van Ziyech keerde. De Marokkaan besliste het duel vervolgens een dikke tien minuten voor tijd met een grandioze vrije trap.

Heracles - FC Utrecht: 1-1

Heracles heeft in Almelo geen revanche kunnen nemen op FC Utrecht voor de nederlaag in de uitwedstrijd (4-2). De return eindigde zaterdagavond in 1-1. De thuisclub kwam in het begin van de tweede helft door Jaroslav Navrátil op voorsprong. Andreas Ludwig herstelde het evenwicht bijna onmiddellijk. Dat was verdiend.

In het laatste half uur kregen beide ploegen mogelijkheden het duel te beslissen. Utrecht joeg het fanatiekst op de zege, Heracles was in de tegenaanval evenzeer gevaarlijk. Door het gelijkspel behielden de bezoekers, vijfde op de ranglijst, een punt voorsprong op de Almeloërs. Die koersen tot besluit van een opmerkelijk goed seizoen ook onveranderd aan op een plek in de play-offs om Europees voetbal.

De eerste kans was voor de thuisclub. Ramon Zomer kopte na een hoekschop van Iliass Bel Hassani via de lat over. Het eerste doelpunt had Willem Janssen moeten maken. De aanvoerder van Utrecht dook na een vrije trap van Nacer Barazite vrij voor Bram Castro op en haalde in de loop uit. De reflex van de Almelose doelman was verbluffend.

Vlak voor rust was Navratil al dicht bij de 1-0. Robin Gosens kon een verre pass vallend omvormen tot een voorzet op de Tsjech. Deze ramde de bal uit moeilijke hoek tegen de paal, waaraan keeper Robbin Ruiter bij zijn reddingspoging de handen ‘brandde’. Hij kon verder.

Een vergelijkbare actie, nu geheel in balans, zorgde na de hervatting alsnog voor de voorsprong. Castro trapte ver uit naar Gosens, die de positie van Navratil correct peilde. De rechtsbuiten rondde met een knappe volley af. De vreugde duurde door toedoen van Ludwig amper twee minuten. De voorzet die de inleiding voor de 1-1 vormde, leek echter van achter de achterlijn te komen. Utrecht rook de kans op meer. Janssen kopte over, Ruud Boymans kwam als stormram voor Barazite. Dreiging ontstond echter voor beide doelen, succes bleef uit.

De Graafschap - SC Cambuur: 2-2

SC Cambuur heeft zaterdagavond op de uitverkochte Vijverberg concurrent De Graafschap in leven gelaten. De hekkensluiter uit Leeuwarden leek in de regelrechte degradatiewedstrijd tegen nummer zeventien De Graafschap op weg naar een kostbare zege, maar door geklungel in de Friese achterhoede konden de ‘Superboeren’ toch nog met de schrik vrij komen: 2-2. Het verschil tussen beide ploegen bleef daardoor één punt, met nog vijf duels te spelen.

SC Cambuur moest vlak voor het begin van de kraker nog een flinke tegenslag incasseren. Doelman Leonard Nienhuis moest afhaken met een dijbeenblessure. Harm Zeinstra verving hem en maakte geen beste indruk. De haastig opgetrommelde André Krul nam als derde keeper op de bank plaats.

Van goed voetbal was nauwelijks sprake in Doetinchem. Door de grote belangen bleken nogal wat spelers aan beide kanten last te hebben van nervositeit. Gesteund door het fanatieke thuispubliek dwong De Graafschap in de eerste helft een licht overwicht af.

Vincent Vermeij, die ruim een week geleden debuteerde voor Jong Oranje, opende in de 23e minuut de score voor de thuisclub. Hij kon uit een vrije trap van Andrew Driver ongehinderd inkoppen. Doelman Zeinstra tastte mis, 1-0.

De Graafschap liet Cambuur daarna terugkomen in de wedstrijd. Bij de eerste serieuze kans voor de bezoekers kopte verdediger Calvin Mac-Intosch raak uit een vrije trap van aanvoerder Jack Byrne (1-1).

Na een levendig begin van de tweede helft, met wat kansen over en weer, zorgde Kevin van Veen na ruim een uur voor een schrikreactie op de Vijverberg. De invaller, amper zeven minuten in het veld, trof fraai doel uit een vrije trap recht voor het Doetichemse doel, 1-2.

In het wanhoopsoffensief van De Graafschap ging Zeinstra in de fout. Hij tikte de bal voor de voeten van Ted van de Pavert, die zonder het te beseffen de kostbare gelijkmaker liet aantekenen: 2-2. (ANP)