Hamilton pakt pole in Bahrein

Verstappen zette in de tweede vrije training een vierde tijd neer, maar start zondag van plek tien.

Lewis Hamilton.
Lewis Hamilton. Foto Hassan Ammar / AP

Lewis Hamilton gaat zondag tijdens de tweede Grand Prix van het Formule 1-seizoen in Bahrein van poleposition van start. De Britse coureur van Mercedes reed zaterdagavond onder het kunstlicht op het circuit in Sakhir de beste tijd. Met 1.29,493 zette de titelverdediger een baanrecord neer. Zijn Duitse ploeggenoot Nico Rosberg eindigde kort achter Hamilton als tweede (1.29,570), gevolgd door de Duitser Sebastian Vettel in zijn Ferrari (1.30,012).

Max Verstappen viel twee minuten voor het einde van Q2 af. De achttienjarige coureur van Toro Rosso moest genoegen nemen met de tiende plek in de startopstelling voor de GP van zondag (1.31,772). Hij was nog wel net iets sneller dan zijn Spaanse teamgenoot Carlos Sainz (1.31,816).
De jonge Nederlander had vrijdag in de tweede vrije training nog de vierde tijd gereden. Een dag later kwam Verstappen in de derde vrije sessie niet verder dan de vijftiende plek. Hij maakte na afloop melding van motorproblemen in zijn bolide.

Tijdens de kwalificatie, die opnieuw rommelig en weinig opwindend verliep door het veelbekritiseerde afvalsysteem, kon Verstappen zijn voertuig niet naar de voorste gelederen sturen. Twee weken geleden zette hij voor de openingsrace in Melbourne, gewonnen door Rosberg, nog de vijfde tijd neer in de kwalificatie.

„Hiermee moeten we het doen”, liet Verstappen, tiende in Melbourne, een tikje gelaten op Ziggo Sport weten. „Op dit circuit is het iets moeilijker voor ons om Q3 te halen. Mede daarom hebben we wat meer rekening gehouden met de banden voor de race van zondag. Afhankelijk van het weer en van de tactiek van anderen zullen we onze strategie bepalen.”

Zondag is de tweede wedstrijd van het jaar, in Bahrein, en dan moet ook de frictie die te zien leek in de verhitte race in Australië weg zijn en er geoogst worden. Wat kan Verstappen in Azië laten zien, en wat kunnen we de rest van dit seizoen van hem en de andere coureurs in de Formule 1 verwachten? We gingen op bezoek in Zandvoort, en vroegen het oud-coureur Jan Lammers en Mark Koense, hoofdredacteur van RTL GP Magazine.

(ANP)