‘Duitsland bespioneerde ook Amerika en Israël’

Het spionageschandaal in Duitsland is groter dan tot op heden werd aangenomen, meldt het Duitse Der Spiegel.

De Duitse inlichtingendienst BND zou volgens het blad Der Spiegel ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben afgeluisterd.
De Duitse inlichtingendienst BND zou volgens het blad Der Spiegel ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben afgeluisterd. Foto Drew Angerer/AFP

De Duitse inlichtingendienst BND bespioneerde meer bevriende landen en internationale organisaties dan tot op heden bekend was. Dat schrijft het Duitse blad Der Spiegel op basis van anonieme bronnen. Terwijl de BND in opdracht van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA Europese landen afluisterde, werden de Amerikanen volgens het medium zelf ook bespioneerd.

Het gaat volgens Der Spiegel om het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook de Israëlische premier zou zijn afgeluisterd. Hoewel BND-directeur Gerhard Schindler eerder nog beweerde dat het bespioneren van bevriende EU- en NAVO-partners sinds 2013 tot het verleden behoort, gingen sommige van de afluisterpraktijken ook na dat jaar door, meldt het magazine. Welke dat precies zijn, is niet bekend

Afluisterschandaal

Vorig jaar kwam aan het licht dat Deutsche Telekom, in opdracht van de BND, rond 2005 telecomkabels uit andere landen aftapte die over Duits grondgebied lopen. Daarbij werd samengewerkt met de Amerikaanse NSA. Volgens een prioriteitenlijst luisterde de BND samen met de NSA 255 dataverbindingen af in 31 Europese landen. Via de verbindingen werd onder meer meegekeken bij het ministerie van Defensie in Londen en bij Binnenlandse Zaken in Oostenrijk en België, stelt Der Spiegel.

Op de prioriteitenlijst van de DNB stonden ook minimaal 71 lijnen die in Nederland werden beheerd door KPN en waar dus ook Nederlands dataverkeer richting andere landen over liep. Nederland voert daarmee de lijst aan met landen waar DNB en de NSA interesse in toonden, zo bleek vorig jaar uit documenten die de Oostenrijkse parlementariër Peter Pilz in Brussel presenteerde.