Vooruitblik

Deze week: al dan niet associeren met Oekraïne en rechtszaken over fraude

Ook komt de NVM met kwartaalcijfers over de huizenmarkt en krijgt Bel Leerdammer het predicaat Koninklijk.

Foto Remko de Waal / ANP

Zondag, het begint weer bijna. Dit gaat er volgende week gebeuren:

1. Het begin van de week staat in het teken van rechtszaken tegen mensen die ervan verdacht worden hun geld op een, laten we zeggen, ‘creatieve’ manier te hebben verdiend. Maandag begint de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de Roermondse politicus Jos van Rey en twee medeverdachten. Van Rey zou naast het aannemen van steekpenningen, 175.000 euro hebben witgewassen.

Daarnaast gaat de inhoudelijke behandeling in de strafzaak ‘Mount Nepal’ verder. Negen SNS-bankiers staan daarin terecht voor fraude en omkoping.

2. Dinsdag mag Mark M. - beter bekend als de politiemol - zich weer naar de rechtbank begeven. Het OM wil dat hij langer vastblijft, zijn advocaat wil dat hij vrijkomt. Het nogal onorthodoxe verdienmodel van Mark M. volgens het OM? Het doorverkopen van informatie uit politiesystemen aan criminelen. Daar zou hij 800.000 euro mee hebben verdiend.

3. We mogen naar de stembus op woensdag. Want willen we wel of geen associatieverdrag met Oekraïne? De ja-stemmers benadrukken de economische mogelijkheden, al zijn die beperkt. De initiatiefnemers uit het nee-kamp gaat het helemaal niet om het verdrag. Het is voor hun een verkapte opiniepeiling bij het Nederlandse volk over de EU.

4. De NVM komt donderdag met cijfers over de Nederlandse huizenmarkt in het eerste kwartaal van dit jaar. De huizenprijzen stijgen alweer een tijdje. Bij de bekendmaking van de vorige kwartaalcijfers voorspelde de NVM dat een huis dit jaar gemiddeld 2,5 tot 3 procent meer waard wordt. Zien we daar nu al iets van terug?

5. Vanaf vrijdag mag Bel Leerdammer het woord Royal voor de bedrijfsnaam toevoegen. De kaasfabrikant uit Schoonrewoerd krijgt van de Commissaris van de Koning officieel het predicaat Koninklijk overhandigd. Over 25 jaar volgt dan een evaluatie of het bedrijf de titel wel eer aan doet.