De clásico van Johan Cruijff

De wedstrijd tussen Barça en Real Madrid was een indrukwekkend eerbetoon, maar werd gewonnen door Madrid.

Voetbalfans in Camp Nou.
Voetbalfans in Camp Nou. Foto Lluis Gene / AFP

‘De clásico van Johan Cruijff’, zo zal het duel tussen FC Barcelona en Real Madrid zaterdagavond in Camp Nou de geschiedenisboeken in gaan. De wereld staat voor en tijdens de grootste voetbalklassieker op aarde stil bij een van de beste spelers ooit, die op 24 maart op 68-jarige leeftijd in Barcelona overleed. Het elftal van Barça zal als eerbetoon met shirts spelen waarin met gele letters in het Catalaans ‘Johan bedankt’ is gestikt. Voor het begin van de wedstrijd zal er één minuut stilte worden gehouden. In de veertiende minuut scandeerden de fans zijn naam. De wedstrijd werd uiteindelijk verrassend gewonnen door Real Madrid.

Het overlijden van Cruijff heeft in Barcelona zeer veel losgemaakt. Meer dan zestigduizend mensen zetten in een vier dagen tijd hun handtekening in een condoleanceregister. Daarmee brachten de fans van FC Barcelona een eerbetoon als het clubicoon, die in 1973 overkwam van het Amsterdamse Ajax. Cruijff maakte Barça voor het eerst sinds 1960 weer kampioen van Spanje.

Vooral de oudere socios zullen de clásico van 17 februari 1974 in Madrid nooit vergeten. Aan de hand van Cruijff werd destijds in Estadio Santiago Bernabéu een score van 0-5 neergezet. Het was één van de in totaal acht klassiekers waarin Cruijff als speler zijn opwachting maakte. Hij won er vier, speelde er twee gelijk en verloor er twee. De laatste Barça-Real waarin Cruijff meespeelde was op 4 februari 1977. Real Madrid zegevierde destijds in Camp Nou met 3-2.

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Veertiende minuut in Camp Nou. #Clasico https://t.co/yUF9s3aWFC

Mozaïek

Het volledig uitverkochte Camp Nou bracht voor de wedstrijd met een levend mozaïek een eerbetoon aan Cruijff. De bijna honderdduizend toeschouwers hielden gezamenlijk circa 90.000 velletjes omhoog waardoor onder meer Gràcies Johan te lezen was toen de teams het veld op liepen. De huidige Barça-trainer Luis Enrique kondigde in aanloop naar het duel aan dat Cruijff het beste geëerd zou worden als zijn elftal schoonheid en resultaat aan elkaar weet te koppelen. Als FC Barcelona wint zou er een gat van dertien punten worden geslagen.

Foto Emilio Morenatti / AP

Foto Emilio Morenatti / AP

Alle acht nog levende (ex-)voorzitters van FC Barcelona waren bij het competitieduel tussen de twee grootmachten aanwezig. Agustí Montal, Raimon Carrasco, José Luis Núñez, Enric Reyna, Joan Laporta, Sandro Rosell en Josep Maria Bartomeu zaten nooit eerder naast elkaar op de tribunes van Camp Nou. Voor één keer stappen ze over de onderlinge wrijvingen heen ter ere van het overleden clubicoon Cruijff. Het mocht niet baten. De wedstrijd van Johan werd met 1-2 het feestje van Ronaldo.