CDA-bestuur draagt unaniem Buma voor als lijsttrekker

Het partijbestuur hield na een selectieprocedure één kandidaat over voor het leiderschap bij de komende verkiezingen.

Het bestuur van het CDA heeft Sybrand Buma voorgedragen als lijsttrekker voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen.
Het bestuur van het CDA heeft Sybrand Buma voorgedragen als lijsttrekker voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Foto Bart Maat/ANP

Het bestuur van het CDA heeft Sybrand Buma voorgedragen als lijsttrekker voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Er hadden zich drie kandidaten gemeld, maar twee van hen kwamen niet door de selectie. Om wie het gaat is niet officieel bekendgemaakt. Het congres bepaalt op 4 juni wie de nieuwe lijsttrekker wordt.

In theorie kunnen zich nog meer mensen melden voor het lijsttrekkerschap van de partij, maar zij moeten dan de steun hebben van minstens drie provinciale, of tien lokale afdelingen of van ten minste 1 procent van de leden. Voorzitter Ruth Peetoom van de partij roemt Buma om het werk dat hij de afgelopen jaren voor het CDA heeft verzet:

“Hij is betrouwbaar, daadkrachtig en een authentiek christen­democraat. Zijn leiderschap wordt binnen en buiten de partij alom gerespecteerd.”

Buma zelf reageert optimistisch op zijn voordracht:

“Het CDA heeft de afgelopen jaren laten zien dat er een alternatief is voor dit VVD­-PvdA-kabinet. Ik zie nu al uit naar een mooie campagne, samen met alle CDA-­kandidaten, leden en vrijwilligers.”

Welke twee kandidaten niet door de selectie van het bestuur gekomen zijn, heeft het CDA niet formeel bekendgemaakt.